NOC*NSF


Sport zwaar teleurgesteld over Haagse "oplossing"

ARNHEM - De Kamer heeft veel woorden geuit over het maatschappelijk belang van sport, maar ziet géén mogelijkheid de aangekondigde bezuinigingen terug te draaien.

Wel heeft men enkele scherpe kantjes van de bezuinigingsvoorstellen afgehaald. Zo heeft men ingestemd met veilig stellen van het stipendium voor A-sporters voor 2004. Voor na 2004 is er nog een uitdaging te gaan. Ook is er een tegemoetkoming gekomen voor de sportbonden die hun instellingssubsidie in 2004 volledig verliezen.

De bron hiervoor is echter de compensatieregeling Ecotax, een andere regeling ten behoeve van sport. Iedereen betaalt deze milieubelasting. De sport kon echter niet profiteren van de reguliere compensatiemogelijkheid dus moest er een speciale regeling voor de sport komen. Dit bedrag van 5,6 miljoen euro wordt dus rechtstreeks uit de kas van de sportclubs onttrokken. De sportverenigingen betalen dus de rekening. De sport (sportbonden en sportkoepel) heeft grote bezwaren tegen deze verschuiving van middelen.

De Staatssecretaris van VWS heeft toegezegd te overleggen met de sportkoepel over de structurele inzet van deze Ecotax middelen.

Enig lichtpuntje is de 5 miljoen euro projectsubsidie die vanaf 2006 via de gemeenten terugvloeit. Dit bedrag dient met inschakeling van de sportvereniging te worden ingezet. Wel is van belang dat de besteding van deze middelen goed van te voren met zowel VWS als de gemeenten wordt overeen gekomen. Daarnaast is er nu een Kamermeerderheid dat de lotto gelden 100% voor de sport beschikbaar moeten komen.

(24 november 2003)