NEDERLANDS ASTMA FONDS

Astma Fonds vraagt om steun vergoeding stop roken

Leusden - 25 november. Minister Hoogervorst heeft afwijzend gereageerd op een motie van Tweede Kamerleden Kant en Oudkerk om effectief bewezen hulpmiddelen bij stoppen met roken te vergoeden. Deze motie was eerder kamerbreed aangenomen. De minister stelt echter dat de verantwoordelijkheid bij rookgedrag bij de roker zelf ligt. Bovendien, zo vindt hij, levert stoppen met roken zoveel koopkracht op dat mensen de ondersteuning snel terugverdienen. Het Astma Fonds is van mening dat stop roken behandeling een van de meest effectieve interventies is in de gezondheidszorg, waarbij kosten een belangrijke maar ook gemakkelijk te slechten drempel vormt. Zij roept daarom de Tweede Kamer op het voorstel van de minister tijdens de bespreking vandaag niet te steunen.

De redenatie van Hoogervorst - door hem zelf als een persoonlijke overtuiging gekenschetst - gaat volledig voorbij aan de kenmerken van tabaksverslaving. Het hebben van een ernstige verslaving staat haaks op het calculerend omgaan met deze aandoening. Daarbij wordt stop roken gezien als de enige behandeling die bij naar schatting 1 miljoen Nederlanders met COPD (chronische bronchitis en emfyseem) het voortschrijden van de aandoening kan doorbreken. Ook bij andere vormen van verslaving wordt de eigen verantwoordelijkheid niet als norm gehanteerd, maar gaat het om gezondheidswinst.

Een andere misvatting van Hoogervorst is dat mensen voldoende gemotiveerd worden om gebruik te maken van stop roken behandeling omdat dit meteen financieel voordeel oplevert. Dit gaat voorbij aan het feit dat stop roken begeleiding, zeker bij mensen met ernstige vormen van verslaving, een proces is waarbij herhaaldelijk pogingen moeten worden ingezet om uiteindelijk succes te boeken. In eerste instantie kosten ze geld.

Een regionaal experiment in Friesland, in opdracht van de ambtsvoorganger van Hoogervorst, heeft aangetoond dat het vergoeden van ondersteuning leidt tot meer stoppogingen en een hogere slagingskans. Op basis hiervan adviseert ook het CVZ stoppen met roken te financieren door middel van subsidiering uit de AWBZ.

Het voorstel om niet over te gaan tot vergoeding van stop roken behandeling is uitermate kortzichtig. Het Astma Fonds stelt zich dan ook op het standpunt dat stop roken vergoed moet worden, zowel vanuit preventief oogpunt, maar zeker vanuit therapeutisch oogpunt bij COPD. De afgelopen jaren stroomden er jaarlijks ca. 1500 werknemers de WAO in vanwege een aandoening van de luchtwegen. Dat is ongeveer 2% van de totale WAO instroom. Ongeveer een kwart van de mensen met COPD in de leeftijd 45-60 jaar ontvangt een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Juist deze groep mensen ondervindt bij stoppen met roken financiële drempels Vergoeding van stop roken behandeling is een investering die zal leiden tot vermindering van de kosten voor gezondheidszorg en de economische gevolgen door ziekteverzuim.

Het Astma Fonds roept de Tweede Kamer op om het voorstel van de minister af te wijzen en daarbij wetenschappelijke argumenten zwaarder te laten wegen dan persoonlijke overtuigingen. Mochten budgettaire overwegingen nopen tot een gefaseerde invoering, dan stelt het Astma Fonds voor om te starten met invoering van vergoeding bij chronische aandoeningen als COPD, hartfalen en diabetes.

Noot voor de redactie,