CBS

Producentenvertrouwen valt iets terug

Het producentenvertrouwen is in november iets afgenomen ten opzichte van oktober. De stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie is gedaald naar -3,8. Na het dieptepunt in juni van dit jaar (-10,1) is het vertrouwen in de maanden juli tot en met oktober langzaam verbeterd. In november zet deze verbetering dus niet door. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Nog geen herstel van de bedrijvigheid
Het producentenvertrouwen in de industrie is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. Het producentenvertrouwen komt in november uit op -3,8. Dit is 0,8 punt minder dan in oktober. Deze lichte terugval is nagenoeg geheel te wijten aan de minder gunstige verwachtingen van de ondernemers over de bedrijvigheid in de komende drie maanden. Ondanks een lichte stijging van de werkvoorraad blijft het oordeel over de orderpositie onveranderd negatief. Verder vindt net als in oktober per saldo 6 procent van de ondernemers de voorraden gereed product te groot.

Meer orders en lichte stijging orderportefeuille
Volgens de ondernemers zijn in oktober meer orders ontvangen dan in september. Dit geldt voor alle sectoren in de industrie. De toename van de orders uit het buitenland was het grootst. In de sector van de consumptiegoederen en in de sector van de halffabrikaten heeft de toegenomen orderontvangst tot gevolg dat de orderpositie iets is verbeterd. De ondernemers blijven echter ontevreden over zowel orderontvangst als orderpositie. In de sector van de investeringsgoederen neemt de orderpositie, ondanks een toename van de orders, met ruim 1 procentpunt af. Over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de komende maanden blijven de ondernemers somber gestemd. Één op de vijf ondernemers verwacht in de periode november 2003 tot en met januari 2004 verder in het personeelsbestand te moeten snijden.

Technische toelichting
Het producentenvertrouwen in de industrie, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. Een nadere toelichting over het producentenvertrouwen en de conjunctuurtest vindt u op onze website. De orderpositie is een index (juli 2000=100) gebaseerd op de in maanden gemeten hoeveelheid werk in voorraad bij de Nederlandse industrie. De vragen naar het oordeel van de ondernemers betreffen de orderontvangst, orderportefeuille, voorraden en de productiecapaciteit. Deze oordeelsvragen zijn een momentopname waarbij de ondernemer rekening houdt met de ontwikkelingen in het recente verleden en zijn verwachtingen voor de komende periode.

PB03-211
25 november 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht