Regering.nl

25 nov 2003

ZALM TELEURGESTELD OVER UITKOMST EUROPEES OVERLEG

De Europese ministers van Financiën hebben de tekortprocedure tegen Duitsland en Frankrijk gestaakt ondanks de hoge tekorten op hun begroting. Minister Zalm is zeer teleurgesteld over de uitkomst van het overleg.

Zalm spreekt van een 'ernstige aantasting van de afspraken zoals we die gemaakt hebben'. Ook de Europese Commissie, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het stabiliteitspact, is zeer ontevreden over de uitkomst.

Stabiliteitspact
Het stabiliteitspact bevat afspraken die de eurolanden zijn overeengekomen om de stabiliteit van de euro te waarborgen. Een van die afspraken is dat het begrotingstekort lager moet zijn dan 3% BBP.

Landen die zich niet aan de afspraken van het stabiliteitspact houden, krijgen in eerste instantie een officiële waarschuwing ('gele kaart'). De Europese Commissie doet vervolgens aan deze landen aanbevelingen om de overheidsfinanciën weer op orde te brengen. Wanneer de landen zich niet aan deze aanbevelingen houden, riskeren zij een boete.

Overleg
Duitsland heeft in 2004 voor het derde jaar op rij een begrotingstekort van meer dan 3%. Ook het begrotingstekort van Frankrijk is al enige tijd te hoog. Toch hebben de Europese ministers van Financiën tijdens een vergadering in Brussel besloten om de procedure die uiteindelijk tot een boete voor beide landen kon leiden, stop te zetten.

Duitsland en Frankrijk krijgen nu allebei een jaar extra de tijd om 'vrijwillig' hun begrotingen op orde te brengen, zonder dat de landen een sanctie krijgen opgelegd.

Nederland
Minister Zalm is teleurgesteld over de uitkomst van het overleg. Nederland vindt dat de procedure van het stabiliteitspact in tact moet blijven om de geloofwaardigheid van het pact te beschermen. 'Met dit besluit is het pact buiten werking gesteld', aldus de minister.

De Nederlandse lijn werd tijdens de vergadering van de Europese ministers van Financiën alleen gesteund door Spanje, Oostenrijk en Finland.

Zie ook:
21 nov 2003
Najaarsnota 2003: begrotingstekort 2,7%
29 okt 2003
Zalm: 'Geen uitstel voor begrotingstekort Frankrijk' 11 jun 2003
Kabinet stuurt cijfers naar Europese Commissie
3 jun 2003
Zalm: 'Aanbeveling EC aan Frankrijk niet ver genoeg'

© 2002-2003 Rijksvoorlichtingsdienst