Ingezonden persbericht

CFO in de knel: Noodzaak tot betere beheersing tegen lagere kosten

IBM onderzoekt de rol van de CFO binnen het huidige economische klimaat

Amsterdam 25 november 2003 - De druk op de CFO (Chief Financial Officer)is sterk toegenomen door het veranderde maatschappelijk-economische-klimaat. CFO's zijn zich ervan bewust dat ze steeds nadrukkelijker rekening moeten houden met de buitenwereld. Dit komt door veranderende wetgeving en publieke druk om de informatievoorziening te verbeteren. De vraag naar een beter inzicht in cijfers en eenvoudige en begrijpelijke weergave van deze cijfers wordt steeds groter. Tegelijkertijd ervaren de CFO´s de druk om veel verder te gaan met het reduceren van de kosten van de financiële functie: Meer informatie voor minder geld.

Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek dat IBM Business Consulting Services heeft gedaan naar de rol van CFO's binnen beursgenoteerde bedrijven. Ruim 450 CFO's in 35 landen (met gemiddelde bedrijfsomzetten van $ 8,4 miljard)werd gevraagd naar de manier waarop zijn hun functie binnen raden van bestuur inrichten, nu zaken als de publieke opinie rondom verantwoord ondernemen en het algemeen economisch klimaat sterk zijn veranderd.

Uit het onderzoek komt naar voren dat CFO´s bezig zijn om betere financiële beheersing (´control´) en informatievoorziening te realiseren. "Om tegelijkertijd de efficiency te verhogen is een nauwe samenwerking met de CIO een vereiste om te profiteren van de nieuwe mogelijkheden die technologie biedt", zegt Sjang Ramaekers, Partner binnen IBM Business Consulting Services, verantwoordelijke voor Financial Management.

Betere distributie van meer dimensionale informatie en een consistentere strakkere budgettering staan bijvoorbeeld hoog op de agenda. Veel van de ondervraagde CFO's geeft echter aan dat ze de veranderingen binnen hun onderneming niet snel genoeg door kunnen voeren.

Ruim 60 procent van de financieel bestuurders is bezig of heeft plannen om delen van hun activiteiten buiten de onderneming onder te brengen. Wel zijn de meeste CFO´s terughoudend om al hun financiële processen te outsourcen, omdat ze bang zijn de controle te verliezen. Eén derde van de CFO's heeft specifieke processen en of activiteiten buiten de onderneming ondergebracht, tegenover slechts 11 procent die het merendeel van hun financiële processen extern laat uitvoeren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

IBM - Tineke Mertens
Tel. 06 - 200 150 92
tineke.mertens@nl.ibm.com

Elders treft u het originele Engelstalige persbericht aan.

For more information visit www.ibm.com/bcs.