Gemeente Heerlen
Met ingang van 1 janauri 2004

Regionale sociale recherche van start

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met de samenwerkingsovereenkomst Regionale Sociale Recherche Parkstad Limburg. Dat betekent dat de gemeenten Heerlen, Landgraaf, Brunssum, Onderbanken en de instelling Kompas vanaf 1 januari 2004 nauw gaan samenwerken bij het opsporen van fraude en het voorkomen daarvan. De nieuwe organisatie zal bestaan uit elf functies.

De nieuwe regionale organisatie verricht, in opdracht van de sociale diensten van de regiogemeenten, onderzoeken in het kader van de fraudebestrijding. Daarbij geldt het motto 'Voorkomen is beter dan vóórkomen'. Het beëindigen van de fraude is daarbij belangrijker dan het repressief optreden. De bestaande samenwerking met politie en andere instanties blijft echter gehandhaafd.

Centrumgemeente

De gemeente Heerlen is aangewezen als centrumgemeente voor de regionale sociale recherche en is verantwoordelijk voor de aansturing. Het personeel blijft vooralsnog in dienst van de eigen gemeente en wordt gedetacheerd in Heerlen. Dit betekent dat de functies voorlopig in de verschillende gemeentes blijven bestaan, maar dat ze worden uitgevoerd in Heerlen. Na een proefperiode wordt bekeken of de functies moeten worden overgedragen naar de regionale organisatie.

Verhoren

De rechercheorganisatie wordt gehuisvest in de kantoorruimten van de gemeente Heerlen, maar in de andere gemeenten blijven ook werkplekken bestaan. Dit is nodig om eventuele verdachten in de eigen gemeente te kunnen verhoren.

Gemeente Heerlen, 25 november 2003
Afdeling Communicatie

Monique Leurs, tel. (045)5604367

persvoorlichting@heerlen.nl

---- --