Nieuw-Vlaamse Alliantie


Stevaert gooit het kind met het badwater weg (25/11/03)

De N-VA is verbaasd over het gemak waarmee Steve Stevaert een zoveelste populistisch ideetje de wereld instuurt : de minderopbrengst aan taksen bij afschaffing sterkedrankenvergunning wordt gecompenseerd door een verlaging van de belastingaftrek voor restaurantkosten in het buitenland!

De N-VA steunt volledig de afschaffing van de taksen gekoppeld aan een sterkedrankenvergunning voor de horeca. De afschaffing van de vergunning zelf heeft evenwel verstrekkende gevolgen voor jeugdhuizen, fuiven, jeugdhappenings hierbij heeft Stevaert blijkbaar geen ogenblik stilgestaan. De wet verbiedt sterke dranken voor minderjarigen, indien echter geen enkele vergunning (ook niet tijdelijk) moet worden aangevraagd, wordt elke vorm van controle overboord gegooid. Intussen wijzen onderzoeken uit dat jongeren steeds jonger en steeds vaker allerlei nieuwe vormen van sterkedrank (alcoholpops, breezers, cocktails,) verbruiken. Deze tendens dreigt met Stevaerts voorstel enkel nog versterkt te worden.

Om een voorbeeld van domme economie uit de wereld te helpen zou dan weer de 100% aftrekbaarheid voor zakenreizen (inbegrepen restaurantkosten) moeten teruggebracht worden tot 50%. Bedrijven of personen die om beroepsredenen naar het buitenland moeten zoals bv. truckchauffeurs zouden nu ineens door Stevaert gestraft moeten worden, omdat in de grensstreken misbruiken genoteerd worden die tot concurrentievervalsing leiden.

Indien Stevaert zich de moeite zou getroost hebben om de parlementaire voorbereidingen hierover na te lezen, zou hij vastgesteld hebben dat uitstappen vanuit bedrijven in België naar restaurants in de grensstreek van de aangrenzende landen, niet onder de 100% aftrekbaarheid vallen. Deze regel wordt ook op die manier door de Administratie van Financien toegepast.

De N-VA wil dat de regering nu eens eindelijk werk maakt van een écht horecabeleid, de problemen zijn voldoende gekend, de beloften zijn tot in den treure bevestigd. Concrete beleidsdaden zouden heel wat meer op leveren dan een zoveelste populistisch ideetje.

Auteur:
Frieda Brepoels, ondervoorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be