Socialistische Partij

Groen licht voor de Willem I-sluis!

In 2000 heeft de statenfractie van de SP actie gevoerd om de Willem I-sluis in Amsterdam-Noord te behouden. De provincie, eigenaar van de sluis, beloofde vervolgens onderzoek naar de sluis te doen. Immers, de sluis was inderdaad bijzonder. Drie jaar later heeft de provincie echter nog niets van dat onderzoek laten horen.

Rood is een echte SP-kleur, maar dit licht zou ook wel eens groen mogen worden! Fotografie: John Melskens

Het is de oudste sluis van Noord-Holland en de eerste sluis van het Noordhollands kanaal. De sluis heeft vele bijzondere kenmerken. Zo heeft de sluis een constructie die je elders in Nederland niet tegen komt. In 2001 bleek er ook nog een heel zeldzame varen op de sluismuur te groeien. Vorig jaar is die varen opeens verdwenen. Niemand van de provincie kon zeggen hoe dat gekomen was. Opzet om sloop van de sluis makkelijker te maken (want met een beschermde varen op de muur wordt sloop een stuk moeilijker) was het in ieder geval niet, volgens de provincie. Een andere bijzonderheid is dat Jacob van Lennep op zijn voettocht door Nederland in de jaren rond 1820 in het boekverslag daar van stil blijft staan bij de bouw van juist deze sluis. In 2001 is er op initiatief van de SP een comitee opgericht tot behoud van de sluis. Het comitee heeft gevraagd de sluis op de lijst van monumenten te zetten. Het stadsdeel Amsterdam-Noord ondersteunde die aanvraag.

Anno 2003 is het stil geworden rond de sluis. De provincie schiet niet op met haar onderzoek. Ondertussen is de bouw van de NoordZuid-lijn begonnen die het sluisje nog wel wat langer achter gesloten deuren zullen houden. De SP wacht af maar houdt de vinger aan de pols. De SP wacht op groen licht voor de Willem I-sluis.

SP Afdelingen in
Noord-Holland