Partij van de Arbeid

Vragen van het lid Eijsink (PvdA) aan de staatssecretaris van Defensie over zelfdoding bij uitgezonden militairen in actieve dienst en na afloop van hun dienstverband

1.
Kent u de onderzoeksgegevens van Dr. Meijer van het Veteraneninstituut naar gewelddadig of zelfbeschadigend gedrag bij veteranen na afloop van hun uitzendingen?

2.
Hoe beoordeelt u de aanwijzingen die de gegevens geven voor een sterk verhoogd risico op zelfdoding bij BBT'ers? Is dit voor u reden om zelf een onderzoek in te stellen naar dit verhoogde risico en daar zowel BBT'ers in actieve dienst als BBT'ers die de actieve dienst na uitgezonden geweest te zijn reeds verlaten hebben, bij te betrekken?

3.
Welke conclusies verbindt u aan onderzoeksgegevens van het Veteraneninstituut waaruit blijkt dat de afgelopen 6 jaar bij uitzendingen naar onder andere Bosnië, Afghanistan en Cambodja vijftien keer zelfmoord is gepleegd in actieve dienst?

4.
Zijn uitgezonden militairen die na terugkomst psychiatrisch behandeld opnieuw uitgezonden zonder dat de leiding en de directe collega's van de betreffende eenheid op de hoogte waren of zijn gebracht van het psychiatrisch verleden van de militair? Zo ja, welke maatregelen neemt u om herhaling hiervan tegen te gaan?

5.
Bent u op de hoogte van het aantal zelfdodingen en pogingen tot zelfdoding in actieve dienst en vindt daar, ook na beëindiging van de actieve dienst, onderzoek naar plaats door Defensie? Zo ja, welke conclusies trekt u zelf uit deze gegevens en kunt u die ook naar de Kamer sturen? Zo, nee waarom niet?

6.
Bent u bekend met andere landen die op dit punt een sluitende monitoring van uitgezonden militairen hebben, zowel in actieve dienst als daarna? Zo ja, zijn daarvan gegevens bekend en heeft u overwogen een dergelijke complete monitoring zelf op te zetten?

7.
Is er na eerdere pogingen tot zelfdoding en gevallen van zelfdoding actie ondernomen om militairen extra te trainen met het oog op het opvangen en op waarde schatten van signalen die duiden op verhoogd risico op zelfdoding?

8.
Worden uitgezonden militairen die niet meer in dienst zijn bij Defensie in het algemeen nog gevolgd? Zijn ze nog bij Defensie bekend en weet Defensie waar ze zijn?

9.
Is er op uitzenddagen voor familie en vrienden van uitgezonden militairen geen sprake van voorlichting over (het herkennen van) signalen die duiden op post traumatisch stress syndroom en verhoogd risico op gewelddadig of zelfbeschadigend gedrag? Zo nee, bent u bereid dit te veranderen zodat op deze dagen voor familie en vrienden aandacht kan worden besteed aan voorlichting over dit onderwerp?

'Mortaliteit onder actief dienende militairen van de Koninklijke Landmacht', Dr. Meijer, Veteraneninstituut, 2003.
---
Tweede Kamer der Staten-Generaal
www.tweedekamer.nl
Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.