Gemeente Eindhoven

Persbericht: 25 november 2003

Telefoniestoring KPN netwerk veroorzaakt problemen in de regio Eindhoven


- overig telefoonverkeer nog niet normaal -

De KPN garandeert weer een goede werking van het alarmnummer 1-1-2 in de regio Zuidoost Noord-Brabant. Daarmee is de bereikbaarheid van de hulpverleningsdiensten zeker gesteld. De calamiteit in deze regio is bestuurlijk gecoördineerd door het regionaal beleidsteam, onder leiding van burgemeester Sakkers, voorzitter van de Hulpverleningsregio. Voor zover nu bekend is, hebben zich door de storing geen persoonlijke ongevallen voorgedaan.

Rond 15.00 uur ontstond in de regio Zuidoost-Brabant een telefoonstoring, die ook het telefoonverkeer in andere delen van de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland stoorde. De hulpverleningsdiensten in de regio Zuidoost-Brabant besloten tot een gezamenlijke aanpak van het probleem, omdat ook het alarmnummer 112 hinder ondervond van de storing. Om 18.30 uur werd besloten de aanpak gecoördineerd te laten verlopen via het Regionaal beleidsteam. Dat team bestaat uit vertegenwoordigers van brandweer, politie, GHOR en gemeentelijke diensten.
Burgemeester drs. A. Sakkers stelde het zogenoemde Gecoördineerde Regionale Inzet Procedure niveau 4 (GRIP 4) in werking. Nadat in de loop van de avond duidelijk werd dat KPN het alarmnummer 112 weer operationeel had, kon om 22.30 uur worden afgeschaald.

Bij het Maxima Medisch Centrum Eindhoven (voorheen Diaconessenhuis), in Veldhoven (Citycentrum), en bij het gemeentehuis in Bladel stonden verbindingsautos van KPN; de politie zorgde ook enkele uren voor deze voorziening met eigen materieel. Deze voorzieningen dienden om in geval van nood contact te kunnen leggen met de hulpverleningsdiensten. De Koninklijke Marechaussee droeg zorg voor een goede bereikbaarheid van Eindhoven Airport. Burgers werden opgeroepen niet veel te bellen. Mensen die de hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance) nodig hadden en het alarmnummer 1-1-2 niet konden bereiken, konden in geval van nood naar de lokale politiepost of de brandweerkazerne gaan. Deze sloten om 22.30 uur hun deuren.

Volgens KPN is de telefoonstoring ontstaan door een software-fout. De storing is nog niet opgeheven. Voor zover bekend hebben zich door de storing geen persoonlijke ongevallen voorgedaan.

Meer informatie staat op teletekst van Omroep Brabant en is te horen op Omroep Brabant Radio.

Een overzicht van politie- en brandweerposten vindt u hier Zie het origineel

© 2003 Gemeente Eindhoven