Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

10 oktober 2003

Mestvergisting, een kans voor boer en klimaatbeleid

Met een biogasinstallatie is het milieu gebaat én kan een veehouder geld verdienen. Het IMAG organiseert daarom op 25 november een symposium.

De huidige klimaatverandering wordt veroorzaakt door de broeikasgassen kooldioxide, methaan en lachgas. Deze gassen komen vooral vrij bij energieverbruik en agrarische activiteit. Lachgas en methaan komen in ongeveer gelijke mate vrij bij bemesting en veehouderij. Vergisting in de maag van runderen blijkt de belangrijkste bron van methaangas gevolgd door mestopslagen.
Uit het onderzoeksprogramma reductie-overige-broeikasgassen (ROB), dat wordt uitgevoerd door de NOVEM, blijkt dat de methaanuitstoot kan worden verminderd door het gas uit de mest op te vangen en om te zetten in energie. Zo kan de boer meer verdienen aan de mest, terwijl deze groene energiebron tegelijkertijd de uitstoot van kooldioxide bij conventionele energieopwekking helpt te verminderen. Uiteindelijk verbetert ook nog de mestkwaliteit. Drie vliegen in een klap, maar toch komen biogasinstallaties op de Nederlandse boerderij nog weinig voor. Mogelijk ligt dat aan de informatieverstrekking aan de Nederlandse boer. In Duitsland of Denemarken hebben meer boeren een dergelijke installatie.
Daarom organiseert IMAG, in opdracht van de NOVEM, op 25 november een symposium, waarin het gehele traject van idee tot plaatsing van een biogasinstallatie en verkoop van de energie aan de orde komt. Informatie over deze dag vind je op www.stalemissies.nl of bij Jessica de Koning van IMAG (0317.476602).