Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


25/11/03 Koningin bij galapremière speelfilm Kees de jongen te Amsterdam

Hare Majesteit de Koningin woont dinsdagavond 25 november 2003 in het Pathé Tuschinski Theater te Amsterdam de galapremière bij van de Nederlandse speelfilm Kees de jongen. De film is gebaseerd op het boek Kees de jongen, dat Theo Thijssen in 1923 schreef. De opbrengst van deze voorstelling komt ten goede aan de Stichting Bio-Kinderrevalidatie.

Kees de jongen speelt zich af in 1895 in Amsterdam en gaat over de 12-jarige schooljongen Kees Bakels. Kees ontwikkelt zich van een fantasierijke en dromerige jongen tot een doener die zijn verantwoordelijkheden neemt. De belangrijkste rollen in de film worden gespeeld door Ruud Feltkamp (Kees), Hannah Cheney (Rosa), Monic Hendrickx (moeder), Theo Maassen (vader) en Hans Kesting (de meester). De film is geregisseerd door André van Duren en geproduceerd door Matthijs van Heijningen.

De opbrengst van de galapremière is bestemd voor de Stichting Bio-Kinderrevalidatie. In 1927 richtte het Nederlands Bioscoopbedrijf de Stichting Bio-Vakantieoord op om via bioscoopcollectes geld in te zamelen en daarmee kinderen uit achterstandswijken in de grote steden een verblijf in een vakantiekolonie in Bergen aan Zee te kunnen bieden. In 1960 kwam de Stichting Bio-Kinderrevalidatie in de plaats van de oude stichting. Deze richtte zich sindsdien op de begeleiding, verzorging, huisvesting, recreatie en revalidatie van kinderen met een handicap. In de loop der jaren is Bio-Kinderrevalidatie zich blijven inzetten voor voorzieningen voor jongeren met een handicap.