KNMG


Thema-avond KNMG District XIX Friesland: Micro-organismen

Zowel mens als dier zijn de afgelopen jaren flink geconfronteerd met infectieziekten : BSE, mond- en klauwzeer, influenza, vogelpest en SARS. Vooral vanwege hun potentie om snel om zich heen te kunnen grijpen, spreken ze tot de verbeelding en laten zij hun sporen achter in de lokale of wereldeconomie. Zonder adequate therapie is alles erop gericht om verspreiding te voorkomen. Het KNMG District XIX Friesland organiseert hierover op 25 november een thema-avond.

Nieuwe, oude bekende, ver weg of toch erg dichtbij? Dinsdag 25 november

Programma
Inleiding door dr. J.F.L. Weel, arts-microbioloog, Laboratorium voor de Volksgezondheid Friesland, Leeuwarden.
Hij maakt aan de hand van praktijkvoorbeelden duidelijk wat er aan de hand is. Zoals het Staphylococcus aureus-probleem in de Friese ziekenhuizen. Hoe komt het dat iets plotseling epidemische vormen aanneemt? Hoe wordt probleem aangepakt? Hoe moeilijk is het om het probleem op te lossen?
Bij nieuw opduikende pathogenen gaat het erom snel en alert te reageren. Daarom heeft het RIVM onlangs opdracht gekregen een systeem te ontwikkelen dat de diagnostiek van emerging pathogens mogelijk maakt. Is dat nu overdreven of bestaat er een noodzaak toe? Ook zal de snelheid waarmee vaccins worden gemaakt, worden besproken.

Locatie:
Oranje Hotel, Stationsweg 4, Leeuwarden tel. 058 212 6241; aanvang 20.00 uur.

Aanmelden
Nadere informatie bij de heer P.W. Tanja, districtsbestuurssecretaris tel. 058 288 7163, of via tanjapw@hetnet.nl.

Voor informatie over activiteiten van andere districten: drs. Robbert J. Egger, hoofd Regionalisatie & Verenigingszaken KNMG (r.egger@fed.knmg.nl).