J.M. MEULENHOFF BV

'Zusters uit Suriname': buitenlands personeel in de gezondheidszorg

'Zusters uit Suriname' is de titel van een project bestaande uit een boek, een tentoonstelling en een debat. Centraal staan de belevenissen van Surinaamse vrouwen die eind jaren vijftig naar Nederland kwamen om verpleegster te worden. Het onderwerp is nu, 50 jaar later, weer actueel. Net als toen stellen beleidsmakers en politici de vraag of tekorten in de Nederlandse gezondheidszorg mogen worden opgelost met arbeidskrachten uit landen waar zij zelf hard nodig zijn. Het boek 'Zusters uit Suriname' verschijnt op 25 november (de dag van Suriname). De reizende tentoonstelling gaat op 29 november van start in het Nationaal Museum Verpleging & Verzorging. Eind januari zal in Den Haag een debat plaatsvinden waaraan o.a. beleidsmakers, zusters uit Suriname en de auteur zullen deelnemen.

Zusters uit Suriname
Nederland kampte in de naoorlogse jaren met personeelstekorten in de gezondheidszorg. De toenmalig minister van sociale zaken Willem Drees riep in een radiotoespraak jonge vrouwen op zich aan te melden als leerling verpleegster. Die noodkreet werd ook in Suriname gehoord. Bovendien verschenen in de Surinaamse kranten advertenties met de kop 'Kom over en help ons', die honderden jonge vrouwen motiveerden passage te boeken naar Nederland. Zeventig van hen werden opgespoord, van wie er vijfentwintig uitgebreid zijn geïnterviewd. Zij vertellen in het boek en op de tentoonstelling over hun motieven om te vertrekken uit Suriname en hoe zij werden ontvangen in Nederland, over de nachtdiensten, hun afkeer van rabarber, hun feestjes en de eeuwig terugkerende dilemma: blijven of teruggaan.

Boek
Aan de hand van privé-foto's en citaten wordt in' Zusters uit Suriname' de geschiedenis van een zelfbewuste generatie verteld. De vrouwen vertellen openhartig over hun leven aan beide zijden van de oceaan. Hoe ze hun geboorteland verlieten en hun toekomst in eigen hand namen, en hoe die drang om vooruit te komen hen nooit heeft verlaten. Na het behalen van hun diploma keerden de meeste vrouwen niet naar hun geboorteland terug. Zoals veel migranten waren ze al teveel in hun nieuwe omgeving geworteld. Toch viel het bestaan overzee niet altijd mee, velen misten hun familie en moesten wennen aan een andere eetcultuur en andere omgangsvormen. Zusters uit Suriname illustreert tevens het spanningsveld tussen overheden en burgers. Het boek werpt de vraag op in hoeverre het leven van mensen van bovenaf kan worden geregeld. Het geeft echter vooral een goed beeld van de verhouding tussen Surinaamse vrouwen en de Nederlandse samenleving na de oorlog. Voor hun opkomst werd volop getwijfeld of ze hier wel konden wennen, maar na een paar jaar was er niemand die wilde dat ze terug gingen.

Tentoonstelling
'Zusters uit Suriname': 29 november 2003 t/m 29 november 2004 in het Nationaal Museum Verpleging en Verzorging in Zetten (Gelderland). Na een jaar verhuist de tentoonstelling naar het Museon in Den Haag, vervolgens reist hij naar het Surinaams Museum in Paramaribo. Met foto's, reisdocumenten, plakboeken, kleding en de eerste gekochte radio wordt het leven van Surinaamse zusters die eind jaren vijftig naar Nederland kwamen neergezet. Hier hoort u de radiotoespraak van Drees waarin hij vrouwen oproept te komen werken in de verpleging. Hier staat (het model van) de boot waarmee zij kwamen. En hier ziet U de nu middelbare zusters en hoort in gefilmde portretten hun belevenissen.

Meer informatie en interviewaanvragen:
Xander Stroo
Publiciteit J.M. Meulenhoff
Tel. 020 55 33 550
xander.stroo@meulenhoff.nl

11 nov 03 13:04