Ingezonden persbericht


Persbijeenkomst 'Duurzaamheid in de dagelijkse praktijk'

Snel bijgepraat over relevante ontwikkelingen

Locatie:Novem, Catharijnesingel 59, Utrecht
Datum: dinsdag 25 november 9.30 uur - 11.30 uur

Op dinsdag 25 november organiseert Novem, de Nederlandse organisatie voor energie en milieu, in Utrecht een persbijeenkomst. Met inhoudelijk deskundigen kunt u informatie uitwisselen over de volgende zeven thema's:


- duurzame stedelijke ontwikkeling

- duurzame energievoorziening

- duurzaam doen

- duuzame productontwikkeling

- duurzame organisatie

- duurzame gebouwen

- duurzame toekomst

Deze ronde tafel geeft u achtergrondinformatie over diverse projecten in Nederland die tijdens het praktijkfestival te zien zijn. Het praktijkfestival zal plaatsvinden op 10 december in het Evoluon te Eindhoven, waar ongeveer 2000 deelnemers worden verwacht. Novem organiseert het Praktijkfestival in opdracht van de ministeries van VROM (DGW), Economische Zaken en Verkeer & Waterstaat.

Programma
9.30 uur: Ontvangst bij Novem, Catharijnesingel Utrecht 9.45 uur: Start presentaties, korte uitleg van de diverse projecten 10.30 uur: Discussie en vragenkwartier
10.45 uur: Mogelijkheid tot interviews met de betrokkenen projectleiders van Novem
11.30 uur: Afsluiting

Graag horen wij of u aanwezig wilt zijn bij deze ronde tafel. U kunt uw komst bevestigen via bijgesloten faxformulier of via de e-mail: joost.reijnierse@svdt.nl
Wanneer u nog vragen heeft kunt u contact met ons opnemen:

Namens Novem,

Schoep & Van der Toorn
Joost Reijnierse:
020 - 4874 000 / 06 - 12 86 57 62

(See attached file: antwoordfax novem 25 november.doc)

Achtergrondinformatie bij de zeven thema's van het Praktijkfestival

Het Praktijkfestival laat zien wat er nú al in Nederland met duurzaamheid gebeurt, en trekt vervolgens de lijn door naar onze duurzame toekomst: zijn we op de goede weg?

Het thema Duurzame stedelijke vernieuwing toont hoe een gebiedsgerichte aanpak leidt tot een duurzame leef- en werkomgeving, waarbij samenwerking tussen o.a. gemeenten, provincies, winkeliers, projectontwikkelaars en vooral bewoners cruciaal blijkt.

Duurzame energievoorzieningen op mini- en meganiveau staan centraal in het thema Duurzame energievoorziening: van windturbines tot biomassa, van De Duurzame Kas tot nieuwbouwwijken waarbij wind- en zonne-energie als vanzelfsprekend onderdeel ingebouwd zijn.

Bij het thema Duurzaam doen maken deelnemers kennis met instrumenten die het gedrag van individuen in de praktijk doen veranderen. Instrumenten zoals EnergiePrestatieAdvies (EPA), AutoDate en het Nieuwe Rijden komen aan de orde.

Het thema Duurzame productontwikkeling laat zien hoe duurzaamheid in het productontwikkelingsproces kan worden geïntegreerd. Niet alleen binnen de eigen organisatie maar in de hele keten: met toeleveranciers, distributeurs en klanten.

Bij het thema Uw duurzame organisatie horen deelnemers hoe duurzaamheid toegepast kan worden binnen alle afdelingen van een organisatie. Voorbeelden uit de praktijk zijn o.a. duurzaam inkopen, bedrijfsinterne milieuzorg en duurzame mobiliteit. Bij dit thema komen ook de MeerJarenAfspraken (MJA) over energiebesparing ruimschoots aan bod.

In het thema Duurzame gebouwen tonen experts hun oplossingen voor de woning- en utiliteitsbouw om comfort en een gezond binnenklimaat te combineren met een laag energiegebruik.

In het laatste thema, Onze duurzame toekomst, bouwen de deelnemers aan het Praktijkfestival samen met inspirerende persoonlijkheden uit binnen- en buitenland aan een gemeenschappelijk toekomstbeeld.

Over Novem (http://www.novem.nl)
Novem, de Nederlandse organisatie voor energie en milieu, is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. Novem stimuleert duurzame ontwikkeling en streeft daarbij naar een balans in de kwaliteit van de leefomgeving, de economie en het milieu. Novem wil op de weg naar een duurzame samenleving graag een doorslaggevende rol vervullen op het gebied van energie en milieu. Daarom brengt Novem doelen van overheid en markt samen, stemt zij vraag en aanbod op elkaar af, stimuleert zij de ontwikkeling van nieuwe technieken en zorgt zij ervoor dat kennis voor iedereen toegankelijk is.