RVU

Nederland 3 P E R S B E R I C H T

PB 1125 Hilversum, 18 november 2003

WERKEN AAN WERK: BEHANG

DINSDAG 25 NOVEMBER 2003 VAN 21.30­22.00 UUR, RVU / NEDERLAND 3

Behang is in. De trendy woonbladen besteden veel aandacht aan de revival van het behang, dat vandaag de dag voornamelijk een decoratieve functie heeft gekregen. Van oorsprong werd behang gebruikt om de aanslag van de kolenkachel te verbergen. Het hoogtepunt van de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak was het aanbrengen van een nieuw, fris behangetje. De naam Rath & Doodeheefver doet bij menigeen nog een belletje rinkelen, maar deze behangfabrikant bestaat niet meer. Deze RVU's Werken aan Werk is gewijd aan de productie en marketing van behang in alle soorten en maten. We hebben een langdurige zogenaamde witte 'muren' periode achter ons. Dat heeft voor een rampzalige situatie in de behangindustrie gezorgd, met als gevolg grote reorganisaties. Nederland kent daarom nog maar een paar bedrijven die de gehele behangmarkt bedienen. De grootste groei van de vraag komt uit het buitenland. Met name in Rusland is behang bijzonder populair. Wel is er sprake van een duidelijk verschil van smaak in dessin. Behangetjes die wij als oubollig typeren vinden gretig aftrek in het Oostblok. Bij ons zijn de dessins van eind jaren zestig, begin jaren zeventig erg populair. De kunst is om nog een origineel behang uit die tijd op de kop te tikken. De nieuwste trend is behang waarin verlichting is aangebracht.

Was behangen vroeger voor velen een plakkerig karwei, tegenwoordig is behangen kinderlijk eenvoudig. In plaats van het behang, wordt de muur bevochtigd wat een hoop geklieder scheelt.

Programmamaker: Peter Swart
Eindredactie: Henk Baard

werkportaal.nl

Een programma in de serie Werken aan Werk; de RVU-serie over uiteenlopende beroepen en sectoren, arbeidsomstandigheden, opleidingen en de passie van mensen voor hun werk.

Foto: Peter Swart

Met vriendelijke groeten,

Quinta Murré
RVU/// educatieve omroep
Afdeling Communicatie
(Bereikbaar op 035-6771482, maandag, dinsdag, en vrijdagochtend)