Wageningen Universiteit

http://www.wau.nl/pers/03/083wur.html

Persbericht Wageningen UR: nr 083, 19 november 2003

IBL-dag

De toekomst van de Nederlandse biologische landbouw

Welke kennis is nodig voor de verdere ontwikkeling van de biologische landbouw? Het Innovatiecentrum Biologische Landbouw (IBL) van Wageningen Universiteit en Researchcentrum snijdt deze actuele vraag aan op de IBL-dag van 25 november 2003. Gerenommeerde sprekers laten vanuit verschillende invalshoeken hun licht over deze problematiek schijnen nu er politiek zowel in Nederland als in EU steun is voor de verdere ontwikkeling van de biologische landbouw.

Harm Evert Waalkens, PvdA Tweede kamerlid en tevens biologisch rundveehouder zal zijn visie geven vanuit politiek perspectief. Isabelle Peutz van het Europese Directoraat Generaal Landbouw doet dat vanuit Brussel en Digni van den Dries, biologisch akkerbouwer, geeft zijn visie vanuit de biologische sector. Onderzoeker Frank Wijnands zet vanuit Wageningen UR de aanbevelingen voor onderzoek en onderwijs op een rij.

Het kabinet Balkenende II heeft de ambitie dat in 2010 tien procent van het landbouwareaal biologisch is, opgenomen in zijn regeerakkoord. De Europese Commissie werkt aan een Europees Actieplan voor biologische landbouw en voeding. Wageningen UR evalueert momenteel de onderzoeksinzet van de ontwikkeling van biologische landbouw en voeding. En ook het ministerie van LNV is gestart met de evaluatie van de beleidsnota biologische landbouw 'Een biologische markt te winnen' die tot 2005 loopt. De biologische sector heeft inmiddels via de Adviescommissie onderzoek biologische landbouw onder voorzitterschap van Ria Beckers de onderzoeksprioriteiten voor de toekomst aangegeven.

De IBL dag vindt plaats op dinsdag 25 november 2003 van 13.00 tot 17.00 uur in het WICC, Lawickse Allee 9 in Wageningen. Mediavertegenwoordigers zijn van harte welkom. Voor programma van de IBL dag en aanmelding zie website: www.biologischelandbouw.net