Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling

Postbus 94020
1090 GA Amsterdam
T: + 31 (0) 20 568 8755
F: + 31 (0) 20 568 8787
e-mail: info@ncdo.nl

Bezoekadres:
Mauritskade 63
(hoofdingang KIT)
1092 AD Amsterdam

Home / NCDO Agenda

NCDO-lunchdebat 'Uganda: resultaten van een donor darling'

20.11.2003 11:47

Een lunchdebat over Uganda / dinsdag 25 november a.s. / 12.00 - 12.30u lunch en 12.30 14.00u debat / Locatie: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort (zaal: Wandelganger II), Den Haag / voertaal Engels. Entree is gratis, aanmelding verplicht in verband met beperkt aantal plaatsen en lunch.

Twee experts op het gebied van ontwikkelingssamenwerking (in het bijzonder Uganda) en twee Ugandezen die al lange tijd in Nederland wonen, maar hun geboorteland op de voet volgen, debatteren met elkaar.

Centrale vragen in het debat zijn:

1) Wat is er aan de hand in Uganda? (Beschrijving van de huidige situatie en aanleiding voor het debat)

2) Wat hebben de Nederlandse regering en de Nederlandse OS organisaties gedaan in Uganda? (Wat zijn de gemaakte beleidskeuzes? )
3) Wat zijn de consequenties van dit Nederlandse beleid in Uganda? Hoe zou het beleid er in de toekomst dienen uit te zien? Wat kunnen we hiervan leren voor het Nederlandse Ontwikkelingssamen-werkingbeleid in andere landen? (Effecten van de beleidskeuzes).

Sprekers zijn Odera Akwero (Ugandees), Ate Kooistra (verantwoordelijk voor relatiebeheer Uganda ICCO), Jan Vossen (voormalig landendirecteur Uganda SNV), Leonard Oguli (Ugandees). Gespreksleider is Henny Helmich (directeur NCDO).

Achtergrond:
De Nederlandse regering geeft een hoge prioriteit aan de ontwikkelingssamenwerking met Afrika. Deze actieve aandacht blijkt niet alleen uit beleidsnotas en bestedingen, maar ook uit de intensieve persoonlijke contacten. Half augustus brachten de minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne en minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer samen een werkbezoek aan het gebied van de Grote Meren. In oktober reisde Van Ardenne opnieuw naar Uganda en bezocht zij het Noorden van dat land om aandacht te vragen voor het daar woedende conflict tussen de Ugandese overheid en de Lord Resistance Army.

Uganda is één van de armste landen ter wereld. Sinds 1990 heeft Nederland een ontwikkelingsrelatie met dit land, en vanaf 1999 hoort Uganda bij de zgn. lijst van voorkeurslanden in de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Ons land steunt vooral basisonderwijs, de juridische sector (politie, rechtspraak en corruptiebestrijding) en lokaal bestuur. In 2002 bedroeg de totale hulp circa 46 miljoen. In vier jaar tijd is dit deel van de bevolking onder de armoedegrens gedaald van 44 naar 35 procent.

Bij de ontwikkelingssamenwerking wordt gestreefd naar een groeiende rol van het partnerland, zijn regering en bevolking, bij de keuze van prioriteiten voor de eigen ontwikkeling. Uganda heeft in dat opzicht interessante stappen gedaan. Het heeft al vroegtijdig zelf een armoedebestrijdingsplan opgesteld (het zgn. Poverty Eradication Action Plan, PEAP). Ook voert Uganda een eigen decentralisatiebeleid, waarbij lokale overheden bepaalde bevoegdheden krijgen. Zo ontvangen districtsoverheden in Uganda fondsen van de centrale overheid die zij naar eigen behoeften kunnen besteden. Deze fondsen worden door donorlanden, waaronder Nederland, aangevuld. Een groep van 12 donoren steunt de lokale overheden en Nederland speelt in deze groep een actieve rol. Nederland heeft daarbij doelbewust gekozen voor een aantal Noordelijke districten van Uganda. De bewoners in deze districten zijn regelmatig slachtoffer van geweld, en profiteren nauwelijks van de economische ontwikkeling in het land. Met de prioriteit voor Afrika in het OS-beleid heeft Nederland niet de gemakkelijkste weg gekozen. Programmas in Afrika kampen met tegenslagen en laten vaak maar moeizaam resultaat zien. In de media krijgen de vele conflicten, kindsoldaten, falend bestuur, honger en aids veel aandacht. Algemeen lijkt de scepsis over het effect van ontwikkelingssamenwerking in Afrika toe te nemen.

Onlangs heeft de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB) een rapport uitgebracht over de Nederlandse steun aan lokale overheid in Uganda, dat wel voorzichtig positief is. Het rapport is onlangs door de minister voor Ontwikkelingssamenwerking aan de Tweede Kamer aangeboden.

Kortom, genoeg aanleidingen om op 25 november aanstaande het debat Uganda: resultaten van een donor darling te organiseren.