Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
76

Directie:
voorlichting

20-11-2003

Status:
informatie


1 miljoen euro voor jeugdtheaterscholen in Nederland

De staatssecretaris van Cultuur en Media, Medy van der Laan, en de directeur van het VSBfonds Maarten Reuchlin geven 25 november in het Akademietheater in Utrecht het startsein voor de stimuleringsregeling Toekomst op de planken. Deze regeling biedt jeugdtheaterscholen de kans zich maximaal drie jaar artistiek en organisatorisch te versterken. Voor deze regeling hebben het ministerie van OCW en het VSBfonds ieder 500.000 beschikbaar gesteld.

De jeugdtheaterscholen in Nederland hebben de afgelopen jaren een explosieve groei doorgemaakt. Theatermaken is blijkbaar populair bij kinderen en jongeren en blijkbaar doen ze dat graag op een jeugdtheaterschool. Een groot deel van de scholen kan door de snelle groei van het aantal leerlingen de kwaliteit in artistiek en organisatorisch opzicht niet waarborgen. Het ministerie van OCW, het VSBfonds en Theaterwerk NL, de organisatie voor ontwikkeling en ondersteuning van amateurtheater, onderkennen het belang van kwalitatief sterke jeugdtheaterscholen. Daarom hebben zij een stimuleringsregeling in het leven geroepen: Toekomst op de planken. De regeling beoogt de kwaliteit en de continuïteit van de jeugdtheaterscholen te waarborgen. De regeling wordt uitgevoerd onder auspiciën van het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten.

Bij de jeugdtheaterscholen volgen kinderen en jongeren lessen theater, beweging en stemvorming. Ze maken producties, werken mee aan projecten en gaan naar voorstellingen. Op een speelse wijze ontwikkelen ze zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en leren ze om op een positieve manier naar buiten te treden. Ook kunnen de jeugdtheaterscholen fungeren als expertisecentra voor onder andere scholen, culturele instellingen, jongerentheatergroepen of belangenorganisaties.

Het VSBfonds is een particulier vermogensfonds dat jaarlijks ruim
2.000 uiteenlopende maatschappelijke projecten in Nederland financiert. Het fonds richt zich op het bevorderen van een leefbare samenleving, met het oog op een duurzame toekomst. Sleutelwoorden daarbij zijn participatie en ontplooiing. Vaak gaat het dus om initiatieven die mensen bij de samenleving betrekken, in het bijzonder op het gebied van kunst en cultuur, zorg en welzijn, natuur en milieu, sport en vrije tijd.

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl