Gemeente Apeldoorn

Installatie Cultuurhistorische Adviescommissie

Op dinsdag 25 november installeert mevrouw M.A.J. van der Tas, wethouder monumenten de Cultuurhistorische Adviescommissie van de gemeente Apeldoorn. Hiermee wordt een nieuwe fase ingeluid van het Apeldoornse monumentenbeleid.

De afgelopen jaren richtte de bescherming van monumenten zich uitsluitend op vooroorlogse objecten. Vrijwel alle objecten die daarvoor in aanmerking kwamen, zijn nu geplaatst op de gemeentelijke monumentenlijst. Maar monumentenzorg beperkt zich niet tot vooroorlogse gebouwen. Ook de architectuur van de wederopbouw, ruwweg tussen de jaren 1945-1965, heeft Apeldoorn een karakteristiek uiterlijk bezorgd. Het is van belang dit erfgoed nu op zijn cultuurhistorische waarde te schatten. Het betreft hier bouwkunst die vanwege zijn sobere uitstraling vaak laag gewaardeerd en daardoor met sloop bedreigd wordt. Hoe kan de gemeente zorgvuldig omgaan met dit naoorlogse erfgoed en tevens ruimte geven aan nieuwe ontwikkelingen? Het is aan de nieuwe Cultuurhistorische Adviescommissie om die discussie aan te zwengelen. Een discussie overigens, die voor iedereen te volgen is, want de Commissie vergadert in het openbaar.

De installatie van de Commissie begint om 20 uur en vindt plaats in de St. Victorkerk aan de Jachtlaan 187-189. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Na het officiële gedeelte wordt al een voorschot op de discussie genomen door een workshop waarin de na-oorlogse bouwkunst centraal staat. Vervolgens geven twee deskundigen hun visie op het belang van de architectuur van de wederopbouw. Anita Blom, projectcoördinator wederopbouw van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, laat aan de hand van voorbeelden in enkele na-oorlogse wijken zien, welke waarde de Rijksdienst aan deze architectuur hecht. Pauline Opmeer van stoa (organisatie voor architectuur en stedenbouw) staat met name stil bij de architectuurhistorische en stedenbouwkundige betekenis van Apeldoorn Zuid. De avond wordt rond 22 uur afgesloten.

Voor het laatst bijgewerkt op: 21-nov-2003 09:42