Ingezonden persbericht


Persbericht vrijdag 21 november 2003

A.s. dinsdag definitieve Tweede Kamer over referendum EU-grondwet

Europese Referendum Campagne: politieke partijen moeten referendumuitslag respecteren

De Europese Referendum Campagne roept alle Tweede-Kamerfracties op om vooraf te beloven dat zij de uitkomst van het niet-bindende referendum over de Europese Grondwet zonder uitvluchten zullen respecteren. Met name de houding van CDA, VVD en LPF op dit punt stelt teleur.

Het referendum is een unieke kans om de Nederlandse burgers een echte stem over de Europese integratie te geven. Dat effect wordt teniet gedaan als de uitslag van het referendum niet wordt gerespecteerd , zegt Arjen Nijeboer, woordvoerder van de Europese Referendum Campagne. De enige manier om dit te bereiken, is dat individuele fracties of parlementsleden vooraf aangeven dat zij de referendumuitslag zonder uitvluchten zullen respecteren. Temeer omdat er geen opkomstdrempel in de wet wordt vastgelegd.

Standpunten Tweede-Kamerfracties

Tijdens de Kamerdebatten van afgelopen dinsdag en donderdag hebben GroenLinks, SP en D66 aangegeven het referendum ook bij een lage opkomst te zullen respecteren. Dat is het meest eerlijk, omdat de opkomst bij de Europese Parlementsverkiezingen ook laag is minder dan 30 procent in 1999 en deze bij elke opkomst geldig zijn. De burger wordt hierdoor maximaal gemotiveerd om een stem uit te brengen , zegt Nijeboer. De PvdA zegt later, maar voor het begin van de campagne, bekend te maken vanaf welke minimale opkomst zei de uitslag zal respecteren. Nijeboer: Wij hopen dat de PvdA met een realistisch percentage komt en niet bijdraagt aan de vreemde situatie dat het referendum ongeldig wordt verklaard terwijl de gelijktijdig gehouden Europarlementsverkiezingen bij dezelfde opkomst wél geldig zijn.

De opstelling van de andere fracties baart het meeste zorgen. CDA, VVD en klein rechts willen überhaupt niet zeggen of en wanneer zij het referendum serieus nemen. Dat levert veel onduidelijkheid op voor de kiezers en waarschijnlijk een lagere opkomst. De LPF wil de referendumuitslag alleen serieus nemen bij een opkomst van 50 procent. Het is merkwaardig dat de kiezer van de LPF wel met een opkomst van 30 procent politici in het zadel mag helpen, maar dit opeens niet genoeg is als het volk zich direct over issues uitspreekt , aldus Nijeboer.

Meer geld voor publiek debat

De Europese Referendum Campagne hoopt ook dat de Tweede Kamer meer dan slechts één miljoen euro wil uittrekken voor het publieke debat. Het publieke debat is de kern van het referendum. Met één miljoen begin je weinig. Albert Heijn geeft per week meer uit aan reclame. De organisatie van het referendum kost volgens berekeningen tussen de 10 en 18 miljoen en dan is het vreemd dat er maar één miljoen voor het belangrijkste onderdeel wordt uitgetrokken.

Meer info: www.europeesreferendum.nl of Arjen Nijeboer: 06-52450279, nijeboer@europeesreferendum.nl