NED. KANKERBESTRIJDING-KWF

Daling inkomsten KWF Kankerbestrijding bedreigt kankeronderzoek

Amsterdam, 25 november 2003 - KWF Kankerbestrijding zal in 2004 slechts een kwart van de nieuwe aanvragen voor kankeronderzoek kunnen honoreren. In 2002 was dat nog bijna 40 procent. Voor 2004 ontving KWF Kankerbestrijding 198 nieuwe aanvragen, ongeveer evenveel als in voorgaande jaren. Belangrijkste oorzaak van deze scherpe terugval is een daling van de inkomsten met circa 10 procent in het afgelopen jaar.
'Het aantal verzoeken overschrijdt al vele jaren onze financiële mogelijkheden', aldus dr. Gijs Boerrigter, Hoofd Research Coördinatie bij KWF Kankerbestrijding. 'Maar de huidige situatie is bijzonder zorgwekkend. Als te weinig nieuwe onderzoeken van start kunnen gaan, kalft het kankeronderzoek in ons land af en dreigt Nederland zijn internationaal vooraanstaande positie te verliezen.'

KWF Kankerbestrijding is na de overheid de grootste financier van wetenschappelijk kankeronderzoek in Nederland. KWF Kankerbestrijding financiert op dit moment ruim 300 projecten voor wetenschappelijk kanker onderzoek. Deze projecten hebben over het algemeen een loopduur van vier jaar. Deze onderzoeken lopen op dit moment geen gevaar omdat de daarvoor toegezegde gelden als uitkeringsverplichting opzij zijn gezet.


---

Mededeling voor de redactie,