Gemeente Zevenaar

Infopagina week 48 (24 t/m 30 november 2003)

INHOUD INFO WEEK 48 (24 t/m 30 november 2003)

LANDELIJKE LUIDE SIRENETEST

Op maandag 1 december 2003 om 12.00 uur worden de sirenes eenmaal luid getest; het sirene signaal duurt 1 minuut en 26 seconden. Aangezien het hier om een test gaat, hoeven burgers geen actie te ondernemen. Door het jaar heen wordt het sirenesysteem vaker getest, maar dat gebeurt dan zonder geluid.

Als de sirene gaat

Op maandag 1 december gaat het om een test. Burgers hoeven dan geen actie te ondernemen.
Men moet echter wel weten hoe te handelen als de sirenes gaan.

Van burgers wordt verwacht dat ze:

* Naar binnen gaan

* Ramen en deuren sluiten

* Radio en/ of tv aanzetten (Omroep Gelderland). Via deze kanalen wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en ontvangt u zonodig instructies. De frequenties treft u onder aan dit persbericht aan.

Minder validen kunt u helpen door met hen het dichtstbijzijnde gebouw in te gaan. Mensen die bij u aanbellen kunt u gelegenheid geven om te schuilen.

Hoe is de overheid voorbereid

De overheid en het bedrijfsleven doen er alles aan om te voorkomen dat rampen en calamiteiten ons treffen. Desondanks kan zich onverhoopt een calamiteit voordoen. Gemeenten en andere overheden zijn voorbereid op een optimale bestrijding daarvan. Zo zijn er gemeentelijke rampenplannen en speciale rampbestrijdingsplannen voor ongevallen op de rivier en dijkdoorbraken en/ of overstromingen. Voor risicovolle locaties zijn er toegespitste rampbestrijdingsplannen. De betrokken hulpdiensten (brandweer, politie, geneeskundige hulp bij ongevallen en rampen, de gemeente, Rijkswaterstaat enz.) oefenen regelmatig op alle mogelijke soorten ongevallen.

Frequenties Omroep Gelderland (de regionale rampenzender)

Via de ether : FM 90,4 MHz en 102,4 MHz

Via de kabel : FM 99,5 MHz

AANVRAAG VRIJSTELLING BESTEMMINGSPLAN

Bij burgemeester en wethouders is een aanvraag ingekomen om met toepassing van artikel 15 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan Buitengebied 2000 voor een veestal op het perceel Oude Steeg 7 te Zevenaar.

Ter inzage
Deze aanvraag ligt met ingang van 27 november a.s. gedurende vier weken ter inzage bij de frontoffice van de sector Grondgebied. Tijdens deze periode kan een ieder schriftelijk zijn zienswijze kenbaar maken aan burgemeester en wethouders.

MILIEUBERICHTEN

Burgemeester en wethouders van Zevenaar maken bekend dat bij hen twee meldingen zijn ingekomen als bedoeld in artikel 8.41 van de Wet milieubeheer.


1. Een melding op grond van het "Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen milieubeheer" door de heer Kleintjes en betreft het verplaatsen van het jeugd- en jongerencentrum Wip-Inn naar de locatie aan de Zuiderlaan 16 te Zevenaar.
2. Een melding op grond van het "Besluit woon- en verblijfsgebouwen milieubeheer" door Bogaarts Automatisering B.V. en betreft het van toepassing worden van voornoemd besluit op de inrichting aan Mercurion 10-12 te Zevenaar.

Ter inzage

De meldingen worden op 26 november 2003 ter inzage gelegd bij de frontoffice van de sector Grondgebied van het gemeentehuis. De meldingen kunnen daar gedurende vier weken tijdens de openingstijden worden ingezien. Op afspraak is dit ook buiten openingsuren mogelijk. Voor beide meldingen kan contact worden opgekomen met mevrouw L. van Wersch, doorkiesnummer 595 223, afdeling Bouwen, Wonen en Milieu. Na deze termijn zijn de meldingen alleen nog op afspraak in te zien.

RUIMTELIJK BELEIDSPLAN

Op 27 oktober is er een openbare discussiebijeenkomst geweest over de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Zevenaar. Deze bijeenkomst is door circa 250 mensen bijgewoond. De Perspectievenschets en de discussiebijeenkomst vormen de eerste fase van het Ruimtelijk Beleidsplan. In het onderstaande is het verslag van deze bijeenkomst op hoofdlijnen weergegeven. Diegenen die tijdens de bijeenkomst hun naam en adres opgegeven hebben, krijgen het volledige verslag automatisch toegezonden. Het volledige verslag ligt ter inzage bij de front-office van de sector Grondgebied. Op verzoek wordt een kopie verstrekt. Ook is het verslag op onze website www.zevenaar.nl te lezen onder nieuws

VERSLAG DISCUSSIEBIJEENKOMST

Reacties op verschillende scenarios
Na een uiteenzetting over hoe de scenarios tot stand zijn gekomen, welke keuzes zijn verwerkt en welke uitgangspunten zijn gehanteerd, kon gereageerd worden op de verschillende voorstellen. Er moet een keuze gemaakt worden: om uit te breiden zal een sprong gemaakt moeten worden: over de A-12 (noord), over de spoorlijn naar Arnhem (zuid) of over de spoorlijn naar Doetinchem (oost)
* Gevraagd werd naar het nut en de noodzaak van de uitbreidingsplannen in het licht van de gemeentelijke herindeling. De samenvoeging met Angerlo biedt geen oplossing voor de woningbehoefte van starters en jonge gezinnen en doet geen recht aan de feitelijke uitbreidingsbehoefte;

* Gesteld wordt dat er wel voldoende natuur en landschap behouden moet blijven. In alle scenarios aandacht is voor natuur en landschap door bijvoorbeeld stadsparken, landschapsontwikkeling en groene uitloopgebieden. Door een goede landschappelijke inrichting kan je natuur maken;

* De agrarische sector is van mening dat er te weinig aandacht is voor hun belangen. Het benodigde oppervlak voor agrarische activiteiten staat echter onder druk terwijl tegelijkertijd grote behoefte is aan ruimte voor woningbouw. Uitgaande van de gepresenteerde scenarios is het onvermijdelijk dat er landbouwgronden verdwijnen. Bij de uitwerking zal er vanzelfsprekend aandacht zijn hoe de agrarische sector;
* Het bevorderen van de doorstroming en het toevoegen van betaalbare woningen is in alle scenarios uitgangspunt.

Discussie over stellingen

Stelling 1: de enige mogelijkheid voor uitbreiding is over de A12.

Tegenstanders maken zich vooral zorgen over de verkeersafwikkeling van deze nieuwe uitbreidingen naar het centrum. Bovendien moeten in de dorpen mogelijkheden voor starters komen.
De voorstanders wijzen erop dat nergens anders ruimte voor de 2.000 tot 3.000 woningen die gebouwd moeten worden. Door niet uit te breiden aan de zuidkant kan de druk op het Rijnstrangengebied beperkt blijven.

Stelling 2: Bouwen voor alleen ouderen is de oplossing voor doorstroming

De aanwezigen zijn het er snel over eens dat voor iedereen gebouwd moet worden. Er is de laatste tijd al veel voor ouderen gebouwd. Woningzoekenden aan het begin van hun wooncarrière moeten ook een kans krijgen.

Stelling 3: Wonen in de dorpen en het buitengebied is zeer gewild en moet meer mogelijk zijn
De tegenstanders zijn van mening dat het buitengebied voor de agrariërs gereserveerd moet worden. Burgerwoningen in het buitengebied belemmeren de agrarische bedrijfsvoering.

Als er woningen in de dorpen en het buitengebied toegevoegd worden is er in het centrum en omgeving ook meer ruimte voor groen en om de parkeerproblemen op te lossen.
Vragen en opmerkingen


* Opgemerkt wordt dat de dorpen en het omliggende gebied hun eigen karakter moeten kunnen behouden;

* Snelheid is een speerpunt bij de uitvoering. Op dit moment gebeurt er ook het nodige, al is dat onvoldoende om in de behoefte te voorzien. Er is een groot aantal plannen in verschillende fasen van voorbereiding en uitvoering.

RAADSVERGADERING

De openbare vergadering van de RAAD van de gemeente Zevenaar wordt gehouden op woensdag 26 NOVEMBER 2003 in het gemeentehuis (raadzaal). Aanvang: 19.30 uur.
Agenda:

A. Vragenuur

1. Beantwoorden schriftelijke vragen

2. Mededelingen college - stand van zaken herindeling
3. Lijst van ingekomen stukken

B. Onderwerpen

1. Notulen van de raadsvergadering van 29 oktober 2003
2. Benoeming in bestuurscommissie openbaar onderwijs
3. Vaststellen Bestuursrapportage-II 2003

4. Vaststellen rekening 2002 en begroting 2004 Gemeenschappelijke Regeling Liemerse Muziekschool

5. Gemeentelijke bijdrage sociaal plan Vrije Akademie
6. Voorbereidingskrediet woonontwikkeling Babberich
7. Aanschaf digitale luchtfotos gemeente Zevenaar
8. Evaluatie hondenbeleid

COMMISSIEVERGADERINGEN

De openbare vergadering van de raadscommissie WELZIJN wordt gehouden op DINSDAG 2 DECEMBER 2003 in het gemeentehuis (raadzaal) Aanvang: 19.30 uur.
Agenda:


1. Opening

2. Mededelingen portefeuillehouders

3. Rondvraag

4. Inspraak

Onderwerpen commissieagenda

5. Herziening subsidiegrondslagen Welzijnsprogramma
6. Vaststellen onderwijshuisvestingsplan 2004 (IHP-2004)
7. Jaarverslag 2002-2003 Logopedie op scholen

De openbare vergadering van de raadscommissie GRONDGEBIED wordt gehouden op WOENSDAG 3 DECEMBER 2003 in het gemeentehuis (raadzaal) Aanvang: 19.30 uur.
Agenda:


1. Opening

2. Mededelingen portefeuillehouders

3. Rondvraag

4. Inspraak

Onderwerpen commissieagenda

5. "Handhaving: een serieuze zaak"- beleidsnota inzake handhaving van bouw-, milieu- en ruimtelijke regelgeving

6. Vaststellen bestemmingsplan Bedrijfsterrein B.A.T. Manufacturing
7. Beschikbaar stellen krediet t.b.v. de aankoop van het perceel van R.K. Kerk Maria Koningin

8. Beschikbaar stellen krediet t.b.v. herinrichting oostelijk deel Dorpstraat

9. Beschikbaar stellen krediet t.b.v. overlaging Ravenstraat

De openbare vergadering van de raadscommissie ALGEMENE ZAKEN wordt gehouden op DONDERDAG 4 DECEMBER 2003 in het gemeentehuis (raadzaal) Aanvang: 19.30 uur
Agenda:


1.Opening

2. Mededelingen portefeuillehouders

3. Rondvraag

4. Inspraak

Onderwerpen commissieagenda

5. Aanpassen verordeningen belastingen en rechten 2004
6. Vaststellen garantiebeleid

7. Notitie verbetering proces jaarrekening

8. Opzet programmabegroting

AANBIEDSTATION

Meer bezoekers op aanbiedstation
De toeloop naar het aanbiedstation is in 2003 jaar weer gestegen. Er zijn op het terrein aan de Didamseweg al 70.000 bezoekers geweest, terwijl het jaar nog niet is afgelopen. Vorig jaar waren er in totaal maar 68.000 afvalbrengers.
Al deze bezoekers brachten gezamenlijk ook heel wat afval mee. Na drie kwartalen is er al ruim 7600 ton achtergelaten. Het grootste aandeel daarin hebben puin (2000 ton), tuinafval (1300 ton), grof afval (1300 ton) en hout (1200 ton). Overigens is de hoeveelheid gebracht afval in vergelijking met vorig jaar nauwelijks veranderd. Er kan daaruit geconcludeerd worden dat men per keer gemiddeld minder meeneemt.

Luierinzameling
Een nieuwe activiteit op het afvalbrengstation is de luierinzameling. Van deze mogelijkheid tot recycling is inmiddels door zoveel mensen gebruik gemaakt dat de containeromvang is vergroot.

Onlangs heeft de milieucontroleur bij bezoekers van het terrein gecontroleerd of zij uit Didam of Zevenaar afkomstig waren. Dit bleek bij het overgrote deel het geval te zijn. Bewoners uit andere gemeenten werden teruggestuurd. De milieucontroleur heeft aangekondigd dat hij in de komende tijd nogmaals zon controle zal houden.

FIETSKIJKDAG POLITIEDISTRICT RIVIERENLAND

Elke 1^e donderdag van de maand kunnen mensen op het politiebureau van Zevenaar komen kijken of de fiets die ze zijn kwijtgeraakt soms ergens in de Liemers is aangetroffen en mogelijk bij deze gevonden fietsen staat. De fietsen zijn afkomstig uit de gehele Liemers, te weten de gemeenten Angerlo, Didam, Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar.
De eerstkomende fietskijkavond is op DONDERDAG 4 DECEMBER 2003 van 18:00 TOT 19:30 UUR.Het politiebureau is gevestigd aan de Zonegge 24-04 te Zevenaar

OPENBARE BEKENDMAKINGEN

Ingekomen reguliere bouwaanvragen week 45/2003:
---
Arnhemseweg 3, plaatsen van een luchtbehandelingskast

Ingekomen reguliere bouwaanvragen week 47/2003:
---
Raadhuisplein 13 en 13a, veranderen van de voorgevel en oprichten reclame uiting

Ingekomen bouwaanvragen tweede fase week 45/2003:
---
Ooy, engelse park, oprichten 2 vrijstaande woningen en 22 rijenwoningen

Ingekomen lichte bouwaanvragen week 46/2003:

---
Waldhoorn 23, vergroten van de woning;

- Julianalaan 34, vergroten van de woning

Ingekomen lichte bouwaanvragen week 47/2003:

---
Sint Annastraat 25, plaatsen van een dakkapel;

- Sint Annastraat 27, plaatsen van een dakkapel

De ingekomen aanvragen liggen bij de frontoffice van de sector Grondgebied voor een ieder ter inzage. Tegen deze aanvragen kan geen bezwaar worden gemaakt. Belanghebbenden kunnen wel hun zienswijze kenbaar maken aan burgemeester en wethouders, Postbus 10, 6900 AA Zevenaar. Hierbij wordt opgemerkt dat een bouwvergunning moet worden verleend als aan de wettelijke eisen wordt voldaan.

BESLUITEN

Verleende reguliere bouwvergunningen week 46/2003:
---
Ooy, kavel 2 t/m 18, 39 t/m 46, oprichten van 26 woningen;
- Ooy, kavel 188, oprichten van een woning;
- Molenstraat 7, gedeeltelijk plaatsen van een toch-/windpui;
- Kerkstraat 27, vergroten van de bestaande brandweergarage

Verleende lichte bouwvergunningen week 46/2003:
---
Frans Halsstraat 1, veranderen en vergroten van de woning

Verleende reclamevergunning week 46/2003:

---
Markt 57a, plaatsen van een lichtreclame

Algemene Plaatselijke Verordening 2000 Zevenaar:
- Bergers licht- en installatietechniek, vergunning voor het plaatsen van een lichtreclame aan het perceel Molenstraat 7 te Zevenaar;
- Compaenen Eggermont, vergunning voor het plaatsen van een lichtreclame aan het perceel Marktstraat 5 te Zevenaar;
- Stichting Satelliet Wip-Inn, vergunning voor het organiseren van een nieuwjaarsfeest op 1 januari 2004van 01:00 tot 06:00 uur in het schuttersgebouw St. Anna aan de Babberichseweg te Oud-Zevenaar;
- Dazou evenementenreclame, vergunning voor het plaatsen van aankondigingborden ter promotie van voorstellingen in theater Bommersheuf in de periode van 8 t/m 21 december 2003;
- de heer Y. Beytut, vergunning voor het exploiteren van een horecabedrijf in het pand gelegen aan deMarkt 9 te Zevenaar;
- Bouwbedrijf Joosten, vergunning voor het plaatsen van een container op de openbare voor het perceel Mallemoolen 3 te Zevenaar in de periode van 17 t/m 20 november 2003;

- Dorpsraad Babberich, ontheffing van het stookverbod voor het verbranden van kerstbomen op het Babborgaplein te Babberich op vrijdag
9 januari 2004.

Drank- en Horecawet:

- de heer Y. Beytut, vergunning voor het uitoefenen van een horecabedrijf in het pand Markt 9 te Zevenaar

Wegenverkeerswet:

- mw. J.P. Peters-Weyenborg, opheffing gehandicaptenparkeerplaats op kenteken nabij haar woning aan De Hooge Bongert 21 te Zevenaar

Tijdstip van de aanvraag kan met zich meebrengen dat een vergunning/ontheffing niet tijdig wordt gepubliceerd. Degene wiens belang rechtstreeks bij één van de bovengenoemde besluiten is betrokken, kan binnen 6 weken na de bekendmaking van het betreffende besluit daartegen een bezwaarschrift indienen bij het bestuursorgaan dat het besluit genomen heeft.