Ministerie van Defensie


---


---

foto: Koningin Beatrix samen met de gouverneur van de KMA generaal-majoor Carel Hilderink (Hennie Keeris)

Koningin onthult borstbeeld Koning Willem I

25-11-2003

Koningin Beatrix heeft maandag (24 september) op de Koninklijke Militaire Academie een borstbeeld van oprichter koning Willem I onthuld. De buste, ontworpen en gemaakt door beeldend kunstenaar Jeroen Henneman, is een geschenk van de gemeente Breda ter gelegenheid van het 175-jarige jubileum van de KMA.

Voorafgaand aan de onthulling marcheerden de cadetten en de vaandelwacht ter gelegenheid van Dies Natalis door de binnenstad van Breda. Op het bordes van het gemeentehuis op de Grote Markt namen burgemeester Chris Rutten en gouverneur generaal-majoor Carel Hilderink het defilé af. Na de plechtigheden op de KMA wandelde de koningin met haar gezelschap naar de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk.

De hoogste militair van de NAVO in Europa, de Supreme Allied Commander Europe, de Amerikaanse generaal James L. Jones, sprak daar de Diesrede uit. Hij ging in zijn toespraak in op de rol van de jonge officier tijdens crisisbeheersingsoperaties. De NAVO, betoogde hij, zal zich steeds meer moeten instellen op het snel oplossen van ernstige conflicten in de wereld. Daarop zullen de officiersopleidingen in de lidstaten optimaal afgestemd moeten worden.

Aansluitend aan de speech van Jones vond de uitvoering van de Polni Msevan Bohuslav Martinu plaats. Deze veldmis of soldatenmis werd uitgevoerd door de Koninklijke Militaire Kapel in samenwerking met het Bredas Mannenkoor en de Poolse bariton Radoslaw Zukowski. (foto's: Hennie Keeris)
foto: Cadetten marcheren door de binnenstad van Breda (Hennie Keeris)