Het Nederlandse Rode Kruis

25 november 2003
Drinkwater en medische hulp in Noord-Korea

Boerderij in Noord-Korea

Noord-Korea heeft al jarenlang te lijden onder mislukte oogsten. Naar schatting zijn zelfs twee miljoen mensen van de honger gestorven. Al vanaf 1995 is het land afhankelijk van voedselhulp. De afgelopen jaren zijn de oogsten goed geweest, maar acht jaar na het begin van de voedselhulp is deze nog steeds nodig. Bijna tweederde van de Noord-Koreaanse kinderen heeft volgens UNICEF groeistoornissen vanwege het voedselgebrek.

Water halen

Eindelijk! Stromend water

Ans Groen werkt voor het Nederlandse Rode Kruis in Noord-Korea. Wij richten ons met name op vrouwen en kinderen. Hun gezondheid is de laatste jaren verbeterd. Toch blijft hulp noodzakelijk. Vrouwen en kinderen moeten bijvoorbeeld urenlang lopen om water te halen. Het Rode Kruis zorgt daarom in dertig dorpen in Noord- en Zuid Pyongang voor het aanleggen van drinkwatervoorzieningen. Een hele opluchting voor de bewoners!

Enorm verbeterd

Aanleg van een waterpomp

In de regio's Noord- en Zuid Pyongang, Kaesong en Jagang levert het Rode Kruis medische voorraden aan ziekenhuizen. Ook traint het Rode Kruis ziekenhuispersoneel en Koreaanse Rode-Kruisvrijwilligers. Zij krijgen bijvoorbeeld lessen over hygiene. "Door het Rode Kruis-programma is de toegang tot de gezondheidszorg voor veel mensen enorm verbeterd," constateert Ans tevreden.

Meer informatie:

* Maak deze activiteit mogelijk! Doneer aan het Rode Kruis
* Noord-Korea: gezondheidsprogramma voor vrouwen en kinderen