CAPABEL VROUWENVAKSCHOOL

Vrouwen scheppen kansen in de ICT

Vanaf vandaag is de nieuwe website www.vrouwenindict.nl online. Op deze site vindt de bezoeker informatie over het Equal-project Vrouwen Scheppen Kansen in de ICT, waarmee een bijdrage wordt geleverd aan het wegwerken van de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen in ICT-bedrijven.

Nog steeds werken er in de ICT-sector veel meer mannen dan vrouwen in de hogere functieniveaus. Het benutten van kwaliteiten die vrouwen meer in huis hebben dan mannen is echter geen keuze meer, maar een pure noodzaak. De vergrijzing, de toenemende complexiteit van bedrijfsprocessen en het groeiende belang van samenwerking en communicatie onderstrepen dagelijks het belang van Vrouwen Scheppen Kansen in de ICT.

Getronics, IBM en Microsoft
Het project stimuleert ICT-bedrijven om de branche structureel aantrekkelijk te maken voor hoger opgeleide vrouwen, zodat meer vrouwen in de ICT-sector gaan werken en ook blijven werken. Momenteel werkt Vrouwen Scheppen Kansen in de ICT samen met Getronics, IBM en Microsoft. Met deze ICT-bedrijven ontwikkelt het project praktische instrumenten waarmee bedrijven kunnen nagaan of, en zo ja in hoeverre de bedrijfscultuur borg staat voor een evenwichtig personeelsbestand met gelijke kansen voor mannen en vrouwen.

Het project richt zich op hoger opgeleide vrouwelijke ICT-professionals en de bedrijven waar zij werkzaam voor zijn. Door deze werkende vrouwen te coachen, wordt hun zelfsturend vermogen met betrekking tot hun loopbaanmogelijkheden vergroot. Coachen geeft tevens informatie over de stimulerende en belemmerende factoren in de bedrijfscultuur en de arbeidsvoorwaarden. De resultaten van de coachingsessies worden vervolgens vertaald in concrete aanbevelingen en plannen van aanpak voor de diverse bedrijfsniveaus. Vrouwen scheppen kansen in de ICT werkt op deze manier aan verankering van diversiteitbeleid binnen een bedrijf.

Gender op de agenda
De nieuwe website www.vrouwenindeict.nl is één van de activiteiten binnen het project Vrouwen Scheppen Kansen in de ICT waarmee het onderwerp gender in de ICT-sector op de agenda wordt gezet. Naast de website worden ook expertmeetings, nieuwsbrieven, publicaties en een slotconferentie in april 2004 ingezet om de verschillende doelgroepen te bereiken die betrokken zijn bij het vormgeven van nieuw beleid op dit gebied.

EQUAL
Vrouwen scheppen kansen in de ICT wordt mede mogelijk gemaakt door een EQUAL-subsidie van het Europees Sociaal Fonds. EQUAL is een transnationaal programma van de Europese Unie. Vrouwen Scheppen Kansen in de ICT werkt samen met transnationale partners in Duitsland en Zweden.


---