Gemeente Stede Broec 25-11-2003
De Burrie Heeft Niets Meer Te Vertellen

Burgemeester J.W. Haanstra
Per 1 januari 2004 vertrekt burgemeester Haanstra. Ruim tweeëntwintig jaar -sinds mei 1981- was hij de eerste burger van Stede Broec. U krijgt uiteraard de gelegenheid om, als u dat wilt, persoonlijk afscheid van de heer Haanstra te nemen; waar en wanneer, dat hoort u binnenkort van ons.

Wie afscheid neemt mag op de valreep een beetje tegendraads zijn. Onze burgemeester gaf te kennen dat hij ook wel eens stukjes voor de voorlichting zou willen schrijven. Onder het motto De Burrie Heeft Niets Meer Te Vertellen treft u hier de tweede van vier anekdotes aan.

Lintje
Na mijn aantreden in Stede Broec kwam al gauw het fenomeen 'koninklijke onderscheiding' op mijn pad. De onvolprezen voorzitter van Vondel, de toneelvereniging in Lutjebroek, kwam de eer te beurt. Iedereen in het dorp kende hem. Het onbetwiste middelpunt van 't beurzen. Vondel gaf een uitvoering en ik moest na afloop in de bomvolle zaal passende woorden vinden om 't lintje met toebehoren te omlijsten.

Na verdiende loftuitingen over zijn leven, werk en inzet voor de gemeenschap besloot ik met de mededeling dat het de majesteit had behaagd om hem, de heer Jan Bakker, te begiftigen met een koninklijke onderscheiding.

Hij was verrast en blij, maar had wel wat kritische kanttekeningen over het gemeentebestuur. Een deel van de geplande uitbreiding van De Weed lag namelijk in het buitenland, oftewel in Grootebroek. Verder uitte hij ongeloof over wat ik had gezegd met de woorden: "Hoe kan het staatshoofd behagen scheppen in de schamele figuur die ik ben?" Na deze dankwoorden werd het een groots Lutjebroeks feest.