Gemeente Stede Broec 25-11-2003
Gladheidsbestrijding: voorbereidingen zijn getroffen

Het is gelukkig nog niet zover, maar regeren is vooruitzien: op het gemeentehuis zijn de voorbereidingen getroffen voor de gladheidsbestrijding in de komende winter. Het gaat een beetje ver om 't allemaal in deze rubriek uit de doeken te doen. Daarom geven we hier alleen wat informatie over de grote lijnen. Wie geïnteresseerd is in de details en bijvoorbeeld precies wil weten welke route de gladheidsbestrijders volgen, kan op het gemeentehuis de informatie komen inzien. Er wordt overigens aan gewerkt om het kaartmateriaal waarop die routes zijn ingetekend hier op de website beschikbaar te maken.

Samen waken
Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (ontstaan uit de fusie van waterschappen) en de gemeente houden samen via een bewakingssysteem het weer in de gaten. Constateert een van tweeën dat het mis gaat, dan waarschuwen ze elkaar er wordt er uitgerukt. Het Hoogheemraadschap zorgt voor z'n eigen wegen, bijvoorbeeld die in de verkaveling. Ook de gemeente pakt het eigen grondgebied aan. In principe wordt er tussen 's morgens 5 uur en 's avonds 11 uur gewerkt. In de nachtelijke uren gebeurt dat alleen als de situatie extreem is
-plotselinge ijzel bijvoorbeeld- of als de politie erom vraagt.

Volgorde
Het eerst zijn de hoofdroutes en de doorgaande wegen in de wijken aan de beurt, daarna andere wegen en de bruggen. Ook de doorgaande fietspaden worden gestrooid. Uiteraard wordt er ook op belangrijke plekken gestrooid: het centrum, de directe omgeving van scholen. Als de situatie slecht is (bijvoorbeeld een pak sneeuw en het vooruitzicht dat het blijft vriezen) worden zoveel mogelijk ook de woonstraten aangepakt.

's Nachts strooien niet zinvol
Bij minder extreme gladheid heeft het weinig zin om 's nachts te strooien. Er is verkeer nodig om het zout 'in te rijden'. Is er geen verkeer, dan is het binnen de kortste keren weer spekglad. Dat is ook de reden dat strooien in de woonstraten niet altijd het gewenste effect heeft: er rijden te weinig auto's.

Stoepen niet gestrooid
Om misverstanden te voorkomen: trottoirs worden niet gestrooid/geveegd. Nog afgezien van het feit dat het wat tijd betreft geen haalbare kaart is, zouden de strooiwagens ook de stoepen kapot rijden. We gaan ervan uit dat bewoners zelf hun stoep vegen. En als u toch bezig bent, dan wilt u misschien ook wel even de stoep van uw bejaarde buren meenemen?

En als 't zout op is...
Tenslotte nog dit: in sommige winters is het zo vaak glad dat er af en toe in 't hele dorp geen pak zout meer te koop is. Daar is de volgende oplossing voor bedacht: iedereen kan dan bij de gemeentewerf (Industrieweg 43) een emmertje strooizout komen halen.