SIEMENS NEDERLAND N.V.

Siemens in Nederland op koers ondanks economisch zwaar weer

De Siemens Groep in Nederland heeft het jaar naar tevredenheid afgesloten. De orderontvangst steeg, op vergelijkbare basis, ten opzichte van vorig jaar (minus de langlopende HSL-Zuid order uit 2002). Bij een licht gedaalde omzet van 1.423 miljoen euro slaagde Siemens erin het geïnvesteerd vermogen terug te dringen. De nettowinst na belasting kwam uit op 57,6 miljoen euro en werd behaald met 3652 medewerkers. 'Ondanks het economisch zware weer ligt de Siemens Groep op koers voor de komende jaren', aldus de nieuwe bestuursvoorzitter Martin C.J. van Pernis. 'Onze focus ligt op verdere winstgroei in alle segmenten.'

'Dankzij een intensief asset management zijn we er in geslaagd het geïnvesteerd vermogen bij een vrijwel gelijk gebleven volume met de helft terug te dringen. Dit is een gezonde basis voor ons ondernemen in de komende jaren', aldus bestuurslid en financieel directeur Jean-Claude Kieffer. 'Vooruitlopend op datgene wat vele bedrijven de komende jaren nog moeten doen, verhoogde onze onderneming al in 2002 de pensioenvoorziening met 27 miljoen euro en nam zij in 2003 ruim 5 miljoen euro ten laste van het nettoresultaat.' Zo wist, de incidentele belastingbaten in 2002 buiten beschouwing gelaten, de onderneming een stijging te realiseren van de nettowinst als percentage van de omzet.

In veel van de sectoren waarin Siemens actief is (Energie, Wonen en Werken, Mobiliteit, Educatie, Communicatie, Veiligheid, Gezondheid en Industrie) kon de marktpositie worden verbeterd. De teruggang in de markt voor met name informatie- en communicatienetwerken kon worden gecompenseerd door de successen in grote infrastructurele projecten. Van Pernis: 'Door de breedte van ons portfolio en het samenbrengen van specialismen kunnen wij totaaloplossingen realiseren. Zowel voor complexe infrastructurele projecten als voor de dienstverlening. Via onze Nederlandse Centers of Competence bieden wij klanten wereldwijd kennis en oplossingen voor onder andere containerterminals, windparken en warmtekrachtcentrales.'

In het verslagjaar, dat loopt van 1 oktober 2002 tot en met 30 september 2003, werd een aantal projecten uitgevoerd. Zoals warmtekrachtcentrales in Turkije, Bangladesh, Israël en Engeland. Duurzame energieprojecten met zon en wind voor Eneco en Nuon. In de sector Mobiliteit ging het om de levering van de nieuwe trams voor Amsterdam en de start van de werkzaamheden voor de Hoge Snelheidslijn Zuid. Siemens VDO Automotive lanceerde met groot succes de nieuwste generatie auto-navigatiesystemen. In het kader van total security werd een samenwerkingsverband met Boeing Corporation aangekondigd. In Nederland werden de activiteiten op het gebied van de port-security geïnitieerd.

Ondanks de in vele markten zeer terughoudende groeiverwachtingen, voorziet de Siemens Groep Nederland voor het inmiddels begonnen boekjaar een bescheiden stijging in zowel opdrachten, omzet als resultaat. 'Continuïteit, kwaliteit en betrouwbaarheid zijn meer dan ooit belangrijke succesfactoren. Wij kunnen in Nederland bouwen op 125 jaar ervaring. Innovatie staat bij ons bovenaan. Wereldwijd geven wij per seconde 500 euro uit aan research en development. Dit vormt de basis voor positieversterking in alle acht marktsegmenten', aldus bestuursvoorzitter Van Pernis.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Afdeling Persvoorlichting, Dick van Gooswilligen Tel: (070) 333 1606, Mobiel: 06-55 844 814,
E-mail: dick.van.gooswilligen@siemens.com

25 nov 03 11:00