SIEMENS NEDERLAND N.V.

Siemens pleit voor integrale aanpak van veiligheidproblematiek

Totale markt geschat op 100 miljard euro

Integrale veiligheid is het resultaat van maatregelen op het gebied van cultuur, regelgeving, organisatie en technologie. Maar ook van samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. 'Publiek-private samenwerking is daarbij wel onontbeerlijk. Niet alleen de overheid moet haar verantwoording nemen en middelen ter beschikking stellen, maar ook de industrie. Voorwaarde is wel dat de overheid het voldoende aantrekkelijk maakt voor de industrie door er voor te zorgen dat de investeringen op een redelijke termijn kunnen worden terugverdiend'. Dit zei ir. Roel Th. Overakker, lid van de Raad van Bestuur van Siemens Nederland, vandaag tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de onderneming.

Wereldwijd heeft de beveiligingsmarkt volgens Overakker een totale omvang van honderd miljard euro. In Nederland gaat het om ruim een miljard euro, waarvan 60% in de elektronische of ICT-sfeer ligt. En die laatste groeit met meer dan 25% per jaar.

De strategie van Siemens Nederland is gericht op veiligheidsketens waarbij niet zo zeer de nadruk wordt gelegd op bescherming van de grenzen door mensen buiten te houden, maar op het toelaten van de juiste mensen. Anders gezegd: beveiligen wordt een vorm van ongehinderd doorlaten. Ofwel het creëren van zogenaamde 'Green Lanes' waarbij personen of goederen alleen bij uitzondering fysiek worden gehinderd. Dit alles op basis van verzamelde informatie, analyses en patroonherkenning. Overakker: 'De nadruk moet daarbij liggen op preventie en signaleren. Met een zero-tolerance ofwel lik-op-stuk-beleid. Het spreekt voor zich dat alles gaat binnen de geldende privacy-richtlijnen'.

Veiligheidsproblemen zijn er volgens Overakker overal. 'Het begint bij de beveiliging van ons eigen huis en loopt via scholen en bedrijven tot en met grote infrastructurele objecten zoals stations, industriegebieden, vliegvelden en zeehavens. Maar bij veiligheid gaat het ook om internationale conflictbeheersing en de bestrijding van het internationale terrorisme'.

Siemens zegt een bijdrage te willen en kunnen leveren om deze problematiek op te lossen. Zowel wat betreft de veiligheid van de individuele Nederlander als de beveiliging van kapitale goederen en informatie. De maatregelen die nodig zijn om onze veiligheid weer terug te krijgen, vergen echter een juist evenwicht tussen preventie en privacy. Het daadwerkelijk aanpakken van het veiligheidsprobleem draait vooral om het gevoel, het beïnvloeden van gedrag en maatregelen die door de samenleving worden geaccepteerd. Overakker: 'Onze filosofie is erop gericht maatregelen te implementeren die zowel het comfort als de efficiency verhogen. Dat is namelijk nodig voor de vereiste acceptatie'.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Afdeling Persvoorlichting, Dick van Gooswilligen Tel: (070) 333 1606, Mobiel: 06.55 844 814,
E-mail: dick.gooswilligen@siemens.nl

25 nov 03 11:00