SP

SP pleit voor commissie jeugdbeleid

Om integraal jeugdbeleid te bevorderen dient SP-Kamerlid Kant vandaag bij de begroting VWS een voorstel in voor het instellen van een themacommissie jeugdbeleid. Recentelijk werden er in de Tweede Kamer twee themacommissies ingesteld voor ouderenbeleid en voor technologiebeleid. Voor het instellen van een themacommissie jeugdbeleid gelden dezelfde argumenten.

Kant: 'Er is nog steeds sprake van een grote mate van verkokering als het gaat om het jeugdbeleid. De armoede waarin kinderen opgroeien in Nederland hoef je niet bij de staatssecretaris van VWS aan de orde te stellen. Zij is weliswaar verantwoordelijk voor het jeugdbeleid, maar uitsluitend voor de welzijnskant. Voor thema's als armoede moet je dus niet bij haar zijn, maar bij Sociale Zaken. Segregatie in het onderwijs valt onder OC&W en jeugdcriminaliteit onder Justitie. Ik vind dat onlogisch en onbegrijpelijk.'

Een themacommissie jeugdbeleid is geheel in lijn met wat er in het hoofdlijnenakkoord staat: 'kinderen en gezinnen mogen niet tussen de wal en het schip raken door afstemmingsproblemen tussen departementen, bestuurslagen en jeugdzorginstellingen'. De SP pleit al jaren voor een aparte staatssecretaris voor jeugdzaken om meer samenhang in het beleid te brengen. Omdat die er ook in dit kabinet niet is gekomen, ligt de instelling van een themacommissie jeugdbeleid voor de hand.

Meer informatie: Agnes Kant, 06 51 26 29 18

25 nov 03 11:08