Stadsdeel Zeeburg

Zeeburg en Provincie Noord-Holland tekenen klimaatovereenkomst

Stadsdeel Zeeburg en de provincie Noord-Holland hebben een klimaat-overeenkomst voor de reductie van de CO²-uitstoot getekend. Op 24 november hebben milieugedeputeerde Albert Moens en milieuwethouder Jan Hoek van Zeeburg in Heerhugowaard hun handtekening onder het convenant gezet. Tevens heeft Hoek zijn Plan van Aanpak Klimaatbeleid bij het ministerie van VROM ingediend. De overeenkomst is gelijktijdig getekend door nog een aantal andere Noord-Hollandse (deel)gemeenten.

Provinciale doelstelling
Zeeburg en de overige deelnemende Noord-Hollandse (deel)gemeenten hebben de afgelopen tijd intensief gewerkt aan een plan van aanpak om de gezamenlijke CO²-uitstoot eind 2005 te verminderen met 1.13 Mton CO² (gelijk aan de totale CO²-uitstoot van 170.000 huishoudens). Dat is de provinciale doelstelling. Ook dragen deze (deel)gemeenten bij aan de landelijke doelstelling om 6 procent energiebesparing in 2010 en 10 procent duurzame energie in 2020 te halen.

Denk globaal, teken lokaal
De samenkomst in Heerhugowaard draagt als motto Denk globaal, teken lokaal Gemeenten starten klimaatacties. Tijdens de bijeenkomst overhandigt portefeuillehouder Hoek het Plan van Aanpak Klimaatbeleid van Zeeburg aan VROM. Tevens ontvangt de stadsdeelwethouder symbolisch een geldbedrag in het kader van het Bestuursakkoord Nieuwe Stijl Klimaatconvenant (BANS). Voor de uitvoering van het Klimaatplan maakt Zeeburg bijna 3 ton vrij. Ruim de helft van het budget brengt het stadsdeel zelf op, terwijl VROM en andere instanties het resterende deel financieren. Daarnaast kan Zeeburg een beroep doen op de provinciale subsidies voor duurzame energie, zoals warmtepompen, zonnecellen, biomassa-installaties of een CO²-arm stadsdeelkantoor.

Concrete maatregelen
Het BANS-akkoord is vorig jaar afgesloten tussen rijk, provincies en gemeenten. Om klimaatbeleid om te zetten in concrete maatregelen hebben de (deel)gemeenten de beste positie. Daarbij kunnen zij kiezen uit een breed scala aan mogelijkheden om de CO²-uitstoot te reduceren. Te denken valt aan energiebesparing in woningen en kantoren, inzet van duurzame energie en maatregelen op het gebied van ruimtelijke ordening of verkeer en vervoer.

Noord-Holland loopt voorop
Op dit moment zijn ongeveer 200 gemeenten in Nederland gestart met de voorbereidingen van klimaatbeleid. Met het ondertekenen vandaag van de klimaatovereenkomst lopen de Noord-Hollandse gemeenten voorop. De provincie Noord-Holland streeft er naar om vóór eind 2005 met 80 procent van haar gemeenten een overeenkomst te hebben gesloten.