ABVAKABO FNV

Akkoord over CAO HBO mét salarisverhoging

Zoetermeer, 25 november 2003

ABVAKABO FNV en de andere bonden hebben een akkoord bereikt over de verlenging van de CAO HBO tot en met 31 december 2003. De huidige CAO had een looptijd tot en met 31 augustus 2003. De belangrijkste afspraken gaan over het loon en de medezeggenschap. Arno Lammeretz, landelijk bestuurder van ABVAKABO FNV, is tevreden met deze korte CAO: 'Het zijn roerige tijden, dus ik ben blij dat de leden in het HBO dit jaar nog een extra salarisverhoging krijgen.'

Loon
Het salaris wordt met ingang van 1 december 2003 structureel verhoogd met 1 procent. De eindejaarsuitkering wordt in december 2003 met 0,7 procent verhoogd (incidenteel). Bovendien is afgesproken dat er ook in juli 2004 een eenmalige uitkering van 0,6 procent wordt betaald. ABVAKABO FNV is blij met de overeengekomen loonsverhoging. Daarnaast zijn er eindelijk afspraken gemaakt over het aanzienlijk verkorten van de carrièrelijnen in het HBO. Nu kan een werknemer sneller groeien naar het maximumsalaris, er zijn minder stappen voor nodig.

Medezeggenschap
Partijen hebben ook afspraken gemaakt over de medezeggenschap. Er wordt toegewerkt naar een model dat beter aansluit bij de regelingen uit de Wet op de Ondernemingsraden (WOR). Dit was een belangrijke wens van ABVAKABO FNV. 'Rechten van de medezeggenschapsraad worden zo duidelijker', aldus Lammertez.

Ook zijn er afspraken gemaakt over experimenten op de hogescholen met werk- en verlofregelingen. Uiteraard dient de medezeggenschap hiermee in te stemmen. Ook zal worden bestudeerd op welke wijze een flexibelere werkweek kan worden ingevoerd. Tenslotte zijn er afspraken gemaakt over het verder moderniseren van de CAO.

ABVAKABO FNV legt het akkoord binnenkort met een positief advies voor aan de leden in het HBO.

Meer informatie:

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de WIW.

Wilt u meer weten over de CAO HBO (en het akkoord downloaden), kijk op www.abvakabo.nl of neem contact op met:

Arno Lammeretz landelijk bestuurder (06)51218356 Annemarie Vonk voorlichter (079)3536319 (06)53362330

25 nov 03 11:14