Ministerie van Defensie


---


---

foto: Hr.Ms. Bloys van Treslong verlaat voor het laatst de haven van Willemstad (S. Rodriguez, Koninklijke Marine)

Bloys van Treslong verlaat Curaçao

25-11-2003

Hr.Ms. Bloys van Treslong, die de afgelopen twee jaar dienst deed in het Caribische gebied, heeft maandag (24 september) Willemstad voor het laatst verlaten. Het standaardfregat maakte zowel voor de Koninklijke Marine als voor de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba honderden vaardagen, die onder meer duizenden kilo's drugs, een aantal arrestaties en de aanhouding van ongeveer 25 illegalen opleverden.

Toen de Bloys van Treslong de Pontjesbrug passeerde, waarbij de RHIB en de sloep van het fregat meevoeren en er vanaf het schip saluutschoten werden afgegeven, bleek echter dat niet alleen de bemanning zich keurig op de verschillende dekken had opgesteld... Op de boeg zat een extra passagier: de Loden Verrader. Het is in de marinewereld traditie dat stationsschepen in de West dit antieke boegbeeld, dat in het Maritiem Museum te Willemstad thuishoort, ongezien proberen te ontvoeren. Tussen 1875 en 1976 voer het minstens tien keer heen en weer tussen Curaçao en Nederland. De bemanning van de Bloys van de Treslong zet die traditie voort. De directeur van het Maritiem Museum heeft er alle vertrouwen in dat de Loden Verrader met het volgende westschip weer keurig terugkeert naar Curaçao.

Hr.Ms. Bloys van Treslong loopt op 6 december de haven van Den Helder binnen. Na meer dan 20 jaar zal het schip op 17 december uit dienst worden gesteld. De Griekse Marine, die al meer S-fregatten van de Koninklijke Marine overnam, heeft er interesse getoond. In het Caribische gebied zal de Bloys van Treslong worden afgelost door Hr.Ms. Van Galen. (Foto's: S. Rodriguez, Koninklijke Marine) foto: Wie goed kijkt, ziet op de boeg een zeer bijzondere passagier zitten... (S. Rodriguez, Koninklijke Marine)