Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 24 november 2003

In 2004 geen collectieve loonronde CAO Horeca

UTRECHT, 24 november 2003 - Er komt per 1 januari 2004 voor de horecawerknemers geen collectieve loonronde voor de CAO Horeca. Daling van de gemiddelde omzet en bedrijfsresultaten laten geen collectieve loonronde toe. De CAO loopt nu ongewijzigd door tot en met 31 december 2004. In de CAO is opgenomen dat in november 2003 zou worden overlegd over een loonronde per 1 januari 2004.

De sociale partners in de horeca zijn FNV Horecabond, CNV Horeca en De Unie namens de werknemers en Koninklijk Horeca Nederland namens de werkgevers in de horeca. De CAO Horeca geldt voor 300.000 werknemers. De CAO Horeca heeft een looptijd van 1 januari 2003 tot en met 31 december 2004.

Een eventuele loonronde per 1 januari 2004 was het enige formele agendapunt. De vakbonden hebben desalniettemin voorstellen gedaan voor een collectieve (aanvullende) ziektekostenverzekering, een eenmalige mogelijk resultaatsafhankelijke uitkering en het ophogen van de minima van de loonschalen.

Koninklijk Horeca Nederland vond dat de vakbonden met hun extra voorstellen het overleg zo ver oprekten, dat eigenlijk het openbreken van de bestaande CAO aan de orde zou zijn. Koninklijk Horeca Nederland vindt dat het door alle vakcentrales bekrachtigde najaarsakkoord er niet toe mag leiden dat overige kabinetsmaatregelen op werkgevers worden verhaald. Bovendien zouden werkgevers bij het accepteren van de vakbondsvoorstellen tegen de geest van dat najaarsakkoord in, toch een structurele loonkostenstijging accepteren. Dat is voor werkgevers een brug te ver.

De CAO loopt nu ongewijzigd door tot en met 31 december 2004. De CAO voorziet overigens in het toekennen van een functieperiodiek voor vakvolwassen werknemers van 22 jaar en ouder. De hoogte van die periodiek kan afhankelijk zijn van een beoordeling.

De vakbonden kondigden aan de individuele ondernemingen te gaan benaderen om alsnog loonsverhogingen af te dwingen. Koninklijk Horeca Nederland wijst de leden erop dat zij niet hoeven in te gaan op dergelijke pogingen van vakbonden en dat vakbonden kunnen worden gehouden aan de huidige rechtsgeldige CAO die door alle betrokken vakbonden eind 2002 werd ondertekend.

Noot van de redactie -