Ingezonden persbericht

persbericht 122 gemeenteraadsvergadering Barendrecht

Met vriendelijke groet,

Rekenkamer een feit

BARENDRECHT ­ De gemeente Barendrecht heeft sinds gisteravond een eigen ­ geheel onafhankelijke ­ Rekenkamer. De directeur van de Barendrechtse Rekenkamer is drs. R.B.M. Mul. Gisteravond is hij door de gemeenteraad officieel benoemd.

De invoering van een Rekenkamerfunctie is een verplichting die voortvloeit uit het dualisme. Uiterlijk per 2006 moet iedere gemeente in Nederland over een dergelijke Rekenkamer ­ in welke vorm dan ook ­ beschikken. In Barendrecht hebben de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders er gezamenlijk voor gekozen om de Rekenkamer vooruitlopend op de verplichting per 2006 reeds nu in te voeren. Overigens doet Barendrecht daarbij een beroep op dezelfde Rekenkamer als de gemeente Rotterdam. Voor de gemeente Barendrecht zal de Rekenkamer jaarlijks in ieder geval één onderzoek gaan doen. Dat kan zijn op verzoek van de gemeenteraad of op eigen initiatief. Bij een dergelijk onderzoek wordt een specifiek onderwerp of besluit uitgebreid onder de loep genomen. Daarbij wordt gekeken naar zaken als doelmatigheid, rechtmatigheid, procedures en de financiële verantwoording. Welk onderwerp de Rekenkamer het eerst gaat onderzoeken en wanneer is op dit moment nog niet bekend.

Onderzoekscommissie
Behalve over een Rekenkamer beschikt de gemeente Barendrecht nu ook over een Commissie van Onderzoek. Deze commissie bestaat uit de raadsleden Simon Kelder (VVD), Frans van Bodegraven (CDA), Hans van Harten (SGP/ChristenUnie), Marinus de Graaf (PvdA), Ingeborg Monhemius-van der Veen (D66) en Ada Dekker (GroenLinks). Allen zijn gisteravond tijdens de raadsvergadering officieel benoemd waarbij Marinus de Graaf tevens werd gekozen tot voorzitter van de Commissie van Onderzoek. Met het instellen van deze commissie wordt een extra impuls gegeven aan de controlefunctie van de gemeenteraad. Overigens worden de meest diepgaande onderzoeken in de toekomst uitgevoerd door de Rekenkamer.

Formatieomvang
Een laatste punt dat gisteravond bij de raadsvergadering aan de orde kwam was de financiering van een formatieonderzoek. De raad heeft hiervoor een bedrag beschikbaar gesteld van ruim ¤ 47.000. Alleen D66 was tegen. De VVD en GroenLinks gingen beide 'schoorvoetend' akkoord. In het formatieonderzoek zal een extern bureau bekijken hoe het huidige ambtelijk apparaat van de gemeente Barendrecht zich verhoudt tot de formatie in vergelijkbare gemeenten en hoeveel medewerkers Barendrecht in 2007 nodig heeft. Centrale vraag is daarbij of de geplande formatieomvang per 2007 aansluit bij het ambitieniveau en de plannen en acties die daaruit voortvloeien. Dit onderwerp vraagt om specifieke expertise die extern wordt ingehuurd. Een dergelijk onderwerp kan daarom niet worden beoordeeld door de Commissie van Onderzoek of de Rekenkamer.

Gemeente Barendrecht
Margriet de Zoete
Bureau Communicatie
Tel: 0180 698 244
Mobiel: 06 52062939