Ingezonden persbericht


???STRATEGIEGROEP GEZONDHEID EN MILIEU

Postbus 728, 1000 AS Amsterdam - tel.020-6225522

Maatschappelijke organisaties slaan alarm over chemicaliënbeleid EU

Brinkhorst verwaarloost gezondheidsproblemen

Bunnik, 25 november 2003-De Strategiegroep Gezondheid en Milieu, waarin 14 maatschappelijke organisaties deelnemen, is verontrust over de opstelling van EZ-bewindslieden Brinkhorst en Van Gennip over het nieuwe chemicaliënbeleid van de EU (REACH). Die vinden dat REACH teveel kost. In een brandbrief vragen de organisaties hun de belangen van de gezondheid van burgers niet langer ondergeschikt te maken aan de winsten op korte termijn van enkele chemische bedrijven. REACH is bovendien goedkoper, zo blijkt uit berekeningen in opdracht van de Europese Commissie. Minister Brinkhorst bespreekt het onderwerp aanstaande donderdag met zijn Europese collega's in de Raad voor het Concurrentievermogen.

Gezondheid en milieu is doelstelling

Het Astma Fonds, Nationaal Forum Gezondheid en Milieu, Women in Europe for a Common Future (WECF), de Stichting Ecobaby, Meldpunten Netwerk Gezondheid en Milieu en andere organisaties verenigd in de Strategiegroep Gezondheid en Milieu, verbazen zich over de toenemende bemoeienis van de beide bewindslieden van EZ. Onder druk van de lobby van de chemische industrie lijken (bedrijfs)economische argumenten steeds belangrijker te worden in het debat over het chemicaliënbeleid. De uiteindelijke doelstelling van het beleid, het verbeteren van de gezondheid van burgers en het milieu, komt steeds verder op de achtergrond, zo vinden de organisaties.

REACH levert meer op dan het kost

Het chemische bedrijfsleven overdrijft de kosten van REACH. Uit een studie in opdracht van de Europese Commissie van 18 oktober jl. bleek dat de kosten 2.3 miljard euro over 5 jaar bedragen, hetgeen 0.05 % van de totale omzet van de chemische industrie betekent. De chemische industrie had de kosten 10 keer zo hoog ingeschat. De opbrengsten worden door de Britse econoom David Pierce op 283 miljard geschat. De Europese Commissie becijferde 50 miljard aan gezondheidskosten die niet gemaakt hoeven te worden in 30 jaar. De organisaties geven voorbeelden van met chemische stoffen samenhangende gezondheidsschade in Nederland en stellen dat we nog maar het topje zien van de ijsberg. Daarom schatten zij de winst van het nieuwe chemicaliënbeleid nog hoger in.

Bovendien biedt REACH de Europese chemische industrie voordelen. Innovatie levert een gezonde economie op, die de positie van die bedrijven juist versterkt. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft al een voorsprong en kan dus een koploper worden. Het vertrouwen van de consument kan alleen via veilige producten worden hersteld.

De organisaties begrijpen niet dat de EZ-bewindspersonen zich voor het karretje van enkele grote chemische bedrijven laat spannen. Terwijl de maatschappelijke baten, ook economisch, aangetoond zijn. Zij vragen de bewindslieden:

de kosten én de baten van de gezondheid en milieu volledig mee te wegen in hun inbreng in de Raad voor het Concurrentievermogen aanstaande donderdag; ook de voordelen van de innovatie van REACH voor de Europese chemische industrie naar voren te brengen; een transparante en democratische werkwijze van REACH, met name van het nieuw op te richten Europees ChemieAgentschap.