Socialistische Partij

Einde stabiliteitspact illustreert onmacht Nederland

25-11-2003 * Het besluit van de Europese ministers van Financiën om geen strafprocedure tegen Frankrijk en Duitsland te starten, betekent dat het stabiliteitspact op sterven na dood is. Nederland moet de Europese Grondwet blokkeren nu garanties boterzacht blijken te zijn en kleine landen geheel ondergeschikt aan de grillen van grote landen.

De Nederlandse bevolking heeft de euro nooit gewild. Een referendum over de invoering werd door de toenmalige regering hooghartig van de hand gewezen. Nu de bevolking wel de kans krijgt zich uit te spreken over de Europese Grondwet, moet van die gelegenheid gebruik gemaakt worden om de uitverkoop van Nederland een halt toe te roepen.

Zalm zei in 1997 dat de "gulden niet zomaar in de hofvijver zou worden gegooid" en dat de criteria voor onder andere het maximale tekort van 3 procent "strikt" zouden worden toegepast. Die belofte aan de Nederlandse bevolking en het parlement is niet nagekomen. Net zo goed als Zalm voor de invoering van de euro in 2002 zei dat de prijzen niet omhoog zouden gaan maar omlaag.

Frankrijk en Duitsland vertegenwoordigen samen ongeveer de helft van de euro-economie. In tegenstelling tot Nederland hebben deze landen enorme ongedekte pensioenverplichtingen. Het gevaar is daarom groot dat Nederland uiteindelijk via een hogere inflatie of rente aan de afbetaling van de Franse en Duitse pensioenen gaat meebetalen.

Gerrit Zalm is in verschillende kabinetten (mede)verantwoordelijk geweest voor het Verdrag van Maastricht, het Stabiliteitspact, het besluit van Nederland om deel te nemen aan de euro, en de uiteindelijke invoering van de euro met alle prijsstijgingen van dien. De vraag is hoe groot zijn geloofwaardigheid nu nog is.