Ingezonden persbericht


Persbericht 21 november 2003

Provinciale subsidie een steuntje in de rug bij interessante projecten voor beperking energiegebruik en CO2 uitstoot.

Onlangs zijn de formele beschikkingen afgegeven voor financiële steun aan een aantal interessante projecten in de provincie Utrecht. Deze projecten zijn zeer verschillend van aard en omvang, maar hebben met elkaar gemeen dat zij mogelijkheden onder de aandacht brengen om te besparen op energiegebruik en daarmee de uitstoot van CO2 te beperken.


- Windmolen bij centrum voor Natuur en Milieu te Leusden.

De gemeente Leusden werd ondersteund met een bedrag van ruim 5.000 euro voor het plaatsen van een Windturbine bij het Centrum voor Natuur en Milieu De Schoolsteeg.

Het gaat hierbij om een relatief kleine windturbine, waarvan de opbrengst wordt geschat op 5.000 kWh opgewekte elektriciteit per jaar. De grote charme van het project is het direct zichtbaar maken van de mogelijkheden om met wind elektriciteit op te wekken. De plaatsing bij een centrum voor Natuur en Milieu is daarvoor bij uitstek geschikt. Dit project kan gemakkelijk op andere plaatsen worden nagevolgd, omdat voor een dergelijke kleine turbine de gemeente Leusden met de afgifte van een bouwvergunning volstaan.


- Twee kleine windturbines voor De Leusder Horstee

De aanvraag voor ondersteuning bij de plaatsing van twee kleine turbines door de Agrarische Natuur en Milieuvereniging Leusder Horstee werd ook gehonoreerd. Het project wordt gesteund met 6.000 euro.

Ook hier gaat het om twee relatief kleine windturbines met een opbrengst van 5.000 kWh per stuk per jaar. Het bijzondere van dit project is de weigering van betrokkenen om zich neer te leggen bij de weerstand die op veel plaatsen aanwezig is tegen de plaatsing van windturbines. Zij analyseerden dat weliswaar de opbrengst van kleine turbines veel geringer is dan die van de hele grote, maar ook dat vele kleintjes een grote maken . Als bij elk landelijke gelegen gebouw een dergelijke kleine turbine wordt geplaatst heeft dat nauwelijks zichtbare invloed op het landschap terwijl op den duur met elkaar toch een aardige energieopwekking tot stand kan komen. Men heeft zich ook duidelijk verdiept in de landschappelijke inspanning en kan daarover interessante presentaties verzorgen.

De bereidheid van de aanvragers om een eigen creatief initiatief te vinden dat goed nagevolgd kan worden speelde een doorslaggevende rol bij het besluit tot financiële ondersteuning.


- Bodem-energieopslagsysteem Brandweerkazerne Leidsche Rijn

De gemeente Utrecht krijgt een bijdrage van 32.500 euro voor een bijzonder energie besparend systeem voor koelen en verwarmen van een nieuwe brandweerkazerne voor Leidsche Rijn.

Net iets te simpel gezegd, maar met toch een groot waarheidsgehalte: zomerse warmte gebruiken om in de winter een gebouw te verwarmen en winterse kou benutten voor koeling van datzelfde gebouw in de zomer. Daar komt de voorgestelde techniek op neer. In de winter wordt warmte onttrokken aan een watervoerende bodemlaag, die daardoor iets wordt afgekoeld. In de zomer wordt deze koele bodemlaag gebruikt om het gebouw af te koelen, waardoor die bodemlaag weer iets wordt opgewarmd. Gemiddeld over de seizoenen wordt quitte gespeeld. In principe een bekende techniek, maar veel te weinig toegepast, omdat het een iets hogere investering vraagt.

Per jaar kan de installatie 4400 m3 aardgas besparen en 29.000 kWh aan elektriciteit. Dat komt dus neer op meer dan 10.000 m3 gas per jaar bespaard (elektriciteit wordt in de centrale opgewekt door aardgas te verbranden).

De techniek verdient het om veel meer te worden toegepast en bevat eigenlijk nog weinig technische risico s. Door de financiële steun in de meerkosten van dit project werd de positieve investeringsbeslissing alsnog genomen.


- Koude Warmteopslag kantoren IJsselstein

Een project voor twee kleinere kantoorgebouwen te IJsselstein krijgt ruim 20.000 euro

De gekozen techniek vertoont in grote lijnen overeenkomsten met de techniek voor de brandweerkazerne, maar verschilt op technische details. Het gaat hier om relatief kleine kantoorgebouwen, waardoor de extra kosten relatief zwaar drukken. Van opschaling wordt een ook financieel rendabeler resultaat verwacht. Als dergelijke projecten op grote schaal navolging vinden zal dat ongetwijfeld een positief effect hebben op kostenverlagingen. Reden genoeg om dergelijke innovaties een duwtje in de rug te geven.

Het gebruik van zomerse warmte voor winter verwarming en winterse koude voor zomerkoeling is toch een ultieme vorm van energiebesparing! Voor deze gebouwen is die geschat op 50% ten opzichte van een conventionele aanpak.


- Ketelactie vervanging oude ketels en installatie zonneboilers

In veel oudere huizen staan nog verouderde gasketels die veel energie verspillen. Dat is des te erger omdat juist oudere woningen doorgaans een hoger energiegebruik hebben dan nieuwbouw. Door deze oude ketels te vervangen door moderne HR ketels kan per vervanging honderden kubieke meters aardgas per jaar worden bespaard. Als tegelijk dan nog een zonneboiler wordt geïnstalleerd kan nog een paar honderd kubieke meter gas per jaar extra worden bespaard voor het maken van warm water. Vanuit die gedachte kwam een initiatief tot stand met een groot installatiebedrijf (Eneco Energie) en een belangrijke leverancier van ketels en zonneboilers (AGPO) met als doelstelling minstens 1500 oude ketels op die manier door nieuwe te vervangen. Een extra subsidie moest een duwtje in de rug geven bij bewoners om ja te zeggen tegen het voorstel.

Gezien het enorme potentieel van ketelvervanging en zonneboilers werd aan deze actie 100.000 euro steun toegezegd als extra duwtje. Tegen de totale bedragen in dit project van 8.000.000 euro is dat een gering bedrag, dat in psychologische zin echter een belangrijke hefboomfunctie kan vervullen.

Als uiteindelijk in alle huizen in de provincie Utrecht de oude ketels vervangen zouden zijn door een HR ketel en als ze bovendien voorzien zijn van een zonneboiler wordt aan een groot deel van de Kyoto taakstelling voldaan.


- Zonneboilers in huurwoningen te Houten

Voor het bij ketelinstallatie tegelijk aanbrengen van een zonneboiler op huurwoningen krijgt de Woningstichting Dr Schaepman te Houten ruim 23.000 euro steun.

Jaarlijks wordt in een aantal huurwoningen van de woningstichting een aantal oudere ketels vervangen door nieuwe. Door tegelijk een zonneboiler te plaatsen kan de energiebesparing nog groter zijn. (Meer dan 200 m3 gas per installatie per jaar, komt grofweg overeen met meer dan een drum olie per jaar niet verbrand) De extra kosten van een dergelijke zonneboiler worden niet geheel door de energiebesparing gecompenseerd. Daardoor is (nu nog) een extra duwtje nodig om een dergelijk project haalbaar te maken. Als dergelijke projecten op grote schaal navolging krijgen is een aanzienlijke reductie van het huishoudelijk energiegebruik het gevolg. Het voorgestelde project kreeg daarom de gevraagde ondersteuning.


- Energie uit asfalt te Veenendaal

Bij een project in Veenendaal wordt een asfalt wegdek ingezet als zonnecollector. De opgevangen en opgeslagen warmte wordt gebruikt om een aantal gebouwen in de omgeving te verwarmen.

In theorie kan een asfalt wegdek in de zomer functioneren als zonnecollector. De opgevangen warmte kan (in de bodem) worden opgeslagen en kan in de winter worden gebruikt voor het verwarmen van gebouwen.

De techniek lijkt op zich niet ingewikkeld, maar vraagt goed op elkaar afgestemde componenten en een uitgekiend regelmechanisme om bevredigend te kunnen functioneren.

Om voldoende ervaring op te doen moeten in de eerste fase noodgedwongen extra financieringsbronnen worden aangeboord. Op de lange duur zijn met deze techniek grote besparingen mogelijk.

In Veenendaal ontvangt een project 150.000 euro extra steun om het haalbaar te maken. Het gaat hier om een veelbelovende techniek met een groot besparingspotentieel die het verdient om verder verkend te worden.

Nieuwe aanvragen voor provinciale subsidie kunnen tot 1 december worden ingediend.

Projectbureau Energie in Uitvoering

Het provinciale Projectbureau Energie in Uitvoering is in het leven geroepen om gemeenten binnen de provincie Utrecht te ondersteunen bij het uitvoeren van duurzame energie- en energiebesparingprojecten. Met de oprichting van het Projectbureau Energie in Uitvoering geeft de provincie Utrecht uitvoering aan de Energienota, die vorig jaar werd vastgesteld. Daarin stelt ze zich ten doel de uitstoot van CO2 in het jaar 2010 met 700.000 ton per jaar te verminderen en meer duurzame energie op te wekken. Het beleid is gebaseerd op de afspraken die in 1997 tijdens de VN-klimaatconferentie in Kyoto zijn gemaakt over de terugdringing van de uitstoot van broeikasgassen.

Praktisch moet dat leiden tot een toename van de duurzame opwekking van energie, bijvoorbeeld door de plaatsing van windmolens, het gebruik van biomassa als brandstof en de opslag van koude en warmte in grondwater, en de intensivering van energiebesparing. Daarnaast adviseert het bureau gemeenten, bedrijven en instellingen om klimaatgerelateerde projecten te realiseren, zoals het ontwikkelen van energiezuinige nieuwbouwwijken

Het Projectbureau is tevens beheerder van een stimuleringsfonds dat gevoed wordt door de provincie Utrecht en financiers als Rabobank, BAM Vastgoed en Eneco Energie.

Met de gelden uit dit fonds worden energiebesparende projecten gedeeltelijk gefinancierd.

Delen in dit persbericht kunnen zonder toestemming worden opgenomen.

Meer informatie: Projectbureau Energie in Uitvoering, telefoon 033- 468 3260, www.energieinuitvoering.nl of info@energieinuitvoering.nl