VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: Vrij baan werknemers nieuwe EU-lidstaten

DEN HAAG, 25 november 2003 - Werknemers uit landen die volgend jaar toetreden tot de EU moeten ongehinderd toegang krijgen tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Een overgangstermijn om die arbeidsmigranten tijdelijk te weren is geen goed idee, zo stelt ondernemersorganisatie VNO-NCW vandaag in een oproep aan de politiek.

In de Tweede Kamer wordt door sommigen gepleit voor een overgangsperiode ten aanzien van de instroom van arbeid uit Oost-Europese landen. Arbeidsmobiliteit in de EU moet echter juist worden bevorderd, zoals ook de SER unaniem heeft uitgesproken. Het vrije verkeer van personen, goederen en diensten in de EU bevordert het competitief vermogen van onze economie en die van de EU. Protectionisme via een overgangstermijn van enige jaren belemmert dat juist. De uitbreiding zal bijdragen aan het verhelpen van bepaalde vacatureknelpunten op onze arbeidsmarkt, die gezien de vergrijzing structureel kunnen worden.

Het afschermen van Nederland zal volgens de ondernemersorganisatie het aantal illegale werknemers alleen maar verder doen toenemen. Uitstel van vrij verkeer van werknemers lost dus het probleem van illegaliteit niet op, maar versterkt het juist. Dit ondermijnt de concurrentiekracht van de bedrijven. Een overgangstermijn gaat dus uiteindelijk ten koste van de economische groei van ons land, zo zegt VNO-NCW.


---
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 (anders via Wytze Russchen 06 557 61 908)

25 nov 03 13:55