Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie: "Te hoge concentraties luchtverontreiniging"

25-11-2003
De provincie heeft aan de staatssecretaris van VROM van Geel de provinciale rapportage luchtkwaliteit over het jaar 2002 aangeboden. Het rapport beschrijft de luchtkwaliteit op basis van zes stoffen waarvan 'stikstofdioxide' en 'fijn stof' de meest kritische zijn. Met name rond stedelijk gebied zijn de concentraties stikstofdioxide te hoog.

De rapportage bevat een algemeen deel, waarin de globale luchtkwaliteit (achtergrondconcentraties) is beschreven, en een overzicht van de gemeentelijke rapportages met knelpunten. In het algemene gedeelte komt ook de bijdrage van de doelgroepen aan de totale uitstoot in de provincie aan de orde. Hieruit blijkt dat de doelgroep Verkeer & Vervoer een belangrijk aandeel heeft op de lokale luchtkwaliteit in de provincie Utrecht.

Grenswaarden overschreden
Dit laatste blijkt ook uit de slechte luchtkwaliteit in het stedelijk gebied, met name in en nabij de stad Utrecht, en in de omgeving van drukke rijkswegen. De achtergrondconcentraties van de kritische stoffen zijn hier hoger dan in het landelijke gebied, zodat er relatief minder lokaal verkeer nodig is om de wettelijke grenswaarden te overschrijden. Dit blijkt uit bijvoorbeeld de rapportage van de gemeente Utrecht waar langs 91% van het stedelijk netwerk de grens van stikstofdioxide wordt overschreden.

Gemeenten opnieuw rapportageplichtig
Op basis van de criteria uit het Besluit Luchtkwaliteit zijn dit jaar 22 gemeenten rapportageplichtig. 19 Gemeenten hebben gerapporteerd. 3 Gemeenten hebben dit niet gedaan (De Bilt, Soest en IJsselstein). De provincie Utrecht heeft wel aangedrongen op de rapportage. Van de 19 gemeenten die hebben gerapporteerd is voor minimaal één stof een overschrijding van de grenswaarde op één of meerdere locaties per gemeente geconstateerd. Dat betekent dat alle 22 gemeenten volgend jaar wederom rapportageplichtig zijn.

De overschrijdingen vinden voornamelijk plaats in de omgeving van snelwegen, drukke provinciale wegen en gemeentelijke hoofdwegen. Op enkele locaties in de gemeente Utrecht en Amersfoort is de plandrempel van de jaargemiddelde waarde voor stikstofdioxide overschreden. Voor het komende jaar moeten deze gemeenten voor deze locaties, conform artikel 25 van het Besluit Luchtkwaliteit, plannen opstellen om uiterlijk in 2010 te voldoen aan de wettelijke luchtkwaliteitsnormen. Indien de grenswaarde wordt overschreden en de plandrempel niet, dan geldt de verwachting dat met generiek beleid de luchtkwaliteit binnen de wettelijk aangegeven termijn aan de grenswaarde zal voldoen. In geval van overschrijding van de plandrempel zijn echter aanvullende plannen nodig.

GS van de provincie Utrecht heeft de Rapportage Besluit Luchtkwaliteit vastgesteld, onder voorbehoud van 17 gemeentelijke rapportages die formeel nog niet door betreffende colleges van B&W zijn vastgesteld.

Meer informatie: Jeroen van Houten, telefoon 030-258 21 22 of Jeroen.van.Houten@provincie-utrecht.nl