Provincie Utrecht

Persbericht

Nieuwe culturele experimenten in de provincie Utrecht

25-11-2003
Sinds 2001 is de provincie Utrecht op zoek naar een breed publiek met een divers pluimage. De bedoeling is om deze mensen in contact te brengen met vernieuwende vormen van kunst. Thema's als 'investeren in de jeugd' en 'ruim baan voor culturele diversiteit' nemen in dit Actieprogramma Cultuurbereik een belangrijke plaats in. Ook voor 2004 zijn nieuwe projecten in de maak, zo blijkt uit het jaarprogramma dat door GS is vastgesteld.

Zo is het Amateurkunsthuis van de provincie Utrecht in 2004 betrokken bij de organisatie van workshops voor vluchtelingen met artistiek talent. Deze 'broedplaatsen' zijn bedoeld voor acteurs, verhalenvertellers en musici. Het resultaat is de musical Robinia- een combinatie van muziek, dans en drama. Specifiek op Utrechtse jongeren gericht is PITCH Junior, een orientatiecursus theater die is ontwikkeld door o.a. de Hogeschool voor de Kunsten en tot nu toe alleen nog wordt aangeboden in de stad Utrecht. De provincie Utrecht wil PITCH Junior vanaf 2004 overzetten naar middelgrote gemeenten. Verder wordt vanuit het Actieprogramma Cultuurbereik bijgedragen aan het SAP Magazine, een cultureel maandblad van en voor de Utrechtse jeugd dat in een oplage van 225.000 exemplaren vanaf december a.s. verspreid zal worden over de provincie.

Het Utrechts verleden herleeft
Het Actieprogramma van de provincie richt zich behalve moderne kunst ook op het Utrechts cultureel erfgoed. De bedoeling is om ook de belangstelling voor de cultuurhistorie aan te wakkeren. In 2004 vindt bijvoorbeeld een artistiek evenement plaats, bedoeld om de oude Grebbelinie uit de 17de eeuw als een lijn in het landschap opnieuw herkenbaar te maken. Aanleiding is het 250-jarig bestaan van deze militaire linie in 2005. In mei a.s. wordt bovendien de Romeinse wachttoren bij Fort Vechten geopend. Ook deze historische reconstructie wordt met een speciaal openingsprogramma omlijst, waarin de 2000 jaar oude geschiedenis van het Romeinse castellum Fectio met bijdragen van theatermakers en Utrechtse amateurkunstenaars ten tonele wordt gevoerd. Een laatste archeologisch project speelt in Houten, waar de bodemvondsten zichtbaar worden gemaakt vanuit uiteenlopende kunstzinnige disciplines, zoals architectuur, beeldende kunst en mediatechnologie.

Het Actieprogramma Cultuurbereik wordt voor de helft gefinancierd uit bijdragen van het rijk. In totaal is ruim 1,8 miljoen beschikbaar.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030-258 31 96 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl