Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

25-11-2003 ANVR genomineerd voor overheidsprijs Ei van Columbus Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) is uit 367 inzendingen gekozen tot één van de 20 genomineerde organisaties van de, door de overheid uitgeschreven, wedstrijd Het Ei van Columbus.

De overkoepelende organisatie voor reisondernemingen (ANVR) dingt hiermee mee naar de innovatieprijs op het gebied van duurzaamheid in één van de vier categorieën, namelijk Dienstverlening. Met deze prijs willen de ministeries (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OcenW), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), Verkeer en Waterstaat (VenW) en Economische Zaken (EZ)) duurzame en innovatieve projecten stimuleren.

De inzendingen worden niet alleen door een vakjury beoordeeld, maar maken bovendien kans op het Jeugd Ei van Columbus dat wordt beoordeeld door een jeugdjury. De jeugdjury gaat op bezoek bij alle genomineerden om zich te laten informeren over de ingezonden projecten. Op donderdag 27 november a.s. gaat de jeugdjury op stap met het ANVR om zich te verdiepen in het door de branche ingevoerde project Product- en Milieuzorg (PMZ) voor ANVR reisorganisaties. Aan de hand van een speurtocht Op wereldreis door het dierenrijk maken de leerlingen van groep 8 van de Amersfoortse Kinderhofschool in Dierenpark Amersfoort op speelse wijze kennis met de verschillende facetten van duurzaam toerisme. Op 21 januari 2004, tijdens een feestelijke prijsuitreiking in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, roepen de Vakjury en de Jeugdjury de winnaar uit van het (Jeugd) Ei van Columbus.

Met het PMZ-project richten de ANVR reisorganisatoren zich op alle onderdelen van het product reizen: van in- en verkoop van accommodaties, tot vervoer, verblijf en vermaak van de vakantieganger op de bestemming. Milieutips en informatie verstrekken aan consumenten, een bepaald percentage milieuvriendelijke accommodaties inkopen (bezuinigen op water- en energieverbruik), milieuvriendelijk vervoer aanbieden naar en op bestemmingen, etc. zijn hiervan enkele voorbeelden. Uiteraard wordt ook de reiziger er op gewezen dat hij zijn steentje kan bijdragen, niet alleen thuis, maar ook op zijn welverdiende vakantie. ANVR reisorganisaties verzorgen jaarlijks voor zon 7 miljoen Nederlanders wereldwijd vakanties en zetten hiermee een positieve vervolgstap op het gebied van milieu en toerisme, zodat reizigers ook over 50 jaar nog optimaal kunnen genieten van natuur en cultuur.

Binnenkort dienen alle circa 200 ANVR reisorganisaties (touroperators) te voldoen aan de eisen en criteria die zijn vastgesteld en te beschikken over het PMZ-basiscertificaat, een opgeleide milieucoördinator, een milieubeleidsverklaring en een milieuprogramma voor de komende jaren in het kader van het project Product- en Milieuzorg.

- Vakantieganger houdt zomers gevoel, ook in winter (4-11-2003)