Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 25 november 2003

Vernieuwde software van RSI-Centrum stimuleert gezonder werken

PauzePlus-software wil bedrijfsleven fitter maken

UTRECHT - Kantoorwerkers kunnen vanaf nu via een FitDashboard op het beeldscherm van hun PC zien hoe het met hun gezondheid is gesteld en hoe ze die kunnen verbeteren. Dat is mogelijk dankzij de vernieuwde PauzePlus-software van het RSI-Centrum te Utrecht.

De voor gezond beeldschermwerk zo belangrijke afwisseling kon met PauzePlus al worden gegarandeerd. Maar beweging is net zo belangrijk. Daarom is aan de software nu onder andere een geavanceerde Omron-bewegingsmeter gekoppeld. Die is zo klein dat hij in elke broekzak past en geeft tot veertig dagen terug en van uur tot uur inzicht in de hoeveelheid lichaamsbeweging en het calorieverbruik. Ook andere gezondheidsmeters kunnen op de software worden aangesloten, bijvoorbeeld om de bloeddruk of de hartslag te meten.

Beeldschermwerkers kunnen op hun persoonlijke FitDashboard online bijhouden hoe het van dag tot dag met hun fitheid is gesteld. Eenvoudige statistieken en grafieken maken de relatie tussen de hoeveelheid beweging, computergebruik en de eigen gezondheid inzichtelijk.

Een interessante toepassingsmogelijkheid is dat medewerkers op het FitDashboard van hun bedrijf het eigen gedrag anoniem kunnen afzetten tegen dat van collega's. "Bij zo'n 'Fitcompetitie' hebben zowel werkgevers als werknemers baat", zegt drs. ir. Ron Roozendaal van het RSI-Centrum. "Slechts vier op de tien Nederlanders halen de Nederlandse Norm Gezond Bewegen: ten minste vijf dagen per week een halfuur matig intensief bewegen. Er is een bewezen relatie tussen gezondheid en bewegen, maar de meeste Nederlanders zitten hun gezondheid letterlijk in de weg. Daarom stimuleren steeds meer bedrijven beweging van medewerkers, bijvoorbeeld via lunchwandelen. Ook op andere gebieden is gezond gedrag niet onze sterkste kant. Zo houden we op kantoor onvoldoende pauzes, al is aangetoond dat afwisseling leidt tot een hogere productie, minder fouten en minder gezondheidsklachten. We weten allemaal wel dat en soms ook hoe we gezond moeten leven en werken, maar we beseffen niet dat we het niet doen - totdat we met onze neus op de feiten worden gedrukt. PauzePlus laat je zien of je weinig beweegt en of je voldoende afwisseling hebt. Dat stimuleert gezonder werken."

PauzePlus is de eerste software die een geïntegreerde aanpak van gezondheid op kantoor en begeleiding van medewerkers mogelijk maakt: als kantoorwerkers dat goedvinden, kunnen bijvoorbeeld ook Arbo-diensten en bedrijfsartsen de individuele meetresultaten benutten om medewerkers met gezondheidsklachten beter te begeleiden.

Noot voor de redactie (