Politie Limburg-Noord

Politie Limburg-Noord pakt vuurwerkoverlast aan

Nederweert 25-11-2003 - Aangepast aan de tijd van het jaar heeft basiseenheid Nederweert een project op poten gezet, dat een eind moet maken aan vuurwerkoverlast en ongelukken met vuurwerk door jongeren. Samen met partners in veiligheid werken de teamleden aan het project, waarbij repressie en preventie hand in hand gaan. Met schoolbuscontroles, onherkenbare patrouilles en bromfietscontroles wordt een halt toegeroepen aan de jeugd, die al te onstuimig bezig is met rotjes, strijkers, knalpijp en opgevoerde brommers.

Doel van de actie is het terugdringen van overlast, veroorzaakt door jongeren die voortijdig (illegaal) vuurwerk in de wijk afsteken. Bijkomend, en net zo belangrijk doel is het terugdringen van verkeersonveiligheid door en voor jeugdigen. Het lawaai van brommertjes en het geknal van vuurwerk is beide even hinderlijk. Lang voordat het einde van het jaar in zicht is trekt de jeugd de straat op met vuurwerk. Het waarschuwen is nu over en er wordt gewoon daadkrachtig opgetreden. De kracht van het project zit m overigens in de burgerpatrouilles en het verrassingseffect.

Integrale actie
De actie wordt uitgevoerd door de basiseenheid Nederweert, leden van het Mobiel jeugdteam (MJT), het Verkeershandhavingsteam (VHT), De Koninklijke Marechaussee (KMAR) en de Vrijwillige Politie. Ook Bureau Halt en de Bijzondere Opsporingsambtenaren (BOAs) doen mee aan de integrale actie. De gemeente heeft een vorm van sponsoring geleverd en met justitie is afgestemd over de wetmatigheid van zoekingen en fouillering.

Schoolbus
Vooral in het najaar, zodra Sint Maarten en oud- en nieuw in het verschiet ligt, wordt door de jeugd vanuit België vuurwerk met de schoolbus de grens overgebracht. Die bussen zijn daarom dit jaar voor het eerst nadrukkelijk in beeld. Ook de chauffeurs zijn te spreken over de politie-aanpak. Want ook zij ervaren overlast van dat meegenomen vuurwerk.

Veiligheidsoogmerk
Ergens op de route wordt de bus stilgezet en stappen politiemensen naar binnen. Er wordt meteen gekeken of jongeren vuurwerk weggooien of onder hun zitplaats moffelen. Daarna wordt iedereen buiten gecontroleerd. Ook tassen en kleding. Vuurwerk, maar ook alle andere verboden voorwerpen worden in beslag genomen. Bij aantreffen ervan wordt contact opgenomen met de ouders en volgt een verzoek om in de kamer van de jongere een kijkje te mogen nemen naar eventueel daar aanwezig vuurwerk. Niet om de strafmaat te verhogen, maar zuiver uit veiligheidsoogmerk. Een verwijzing naar Halt is het gevolg.

Resultaten
Burgerpatrouilles gaan per fiets of onherkenbare auto de woonwijken in en leggen hun oor te luister. Knallend vuurwerk en herriemakende bromfietsen is hun doel en ze worden daarbij geleid door het meldcentrum dat die meldingen aan hen doorgeeft. Motorsurveillances van de KMAR brengen de jeugdige bromfietsers naar de controleposten met de rollentestbank, waar de technische staat gecheckt wordt. De eerste controles in de wijk leverden al een resultaat op van 37 processen-verbaal en één in beslagname: te hoog vermogen, verlichting, onverzekerd rijden, 2 x vuur stoken zonder vergunning en 5 x haltverwijzing voor vuurwerkbezit.