Stichting Aids Fonds


NIEUWE AIDSCIJFERS

STOP AIDS NOW! benadrukt belang van onmiddellijke en grootschalige behandeling

25 november 2003

Vandaag maken de Verenigde Naties (UNAIDS en WHO) de nieuwste cijfers over hiv en aids bekend. Naar schatting leven 40 miljoen mensen met hiv of aids, waarvan het grootste gedeelte (95%) in ontwikkelingslanden woont. Het afgelopen jaar liepen elke minuut 10 mensen een hiv-infectie op. In 2003 stierven 3 miljoen mensen (8.200 per dag) aan aids en raakten 5 miljoen mensen geïnfecteerd met hiv (14.000 per dag).

Ongeveer 50% van de infecties betreft jongeren tussen de 15 en 24 jaar. STOP AIDS NOW! waarschuwt dat de wereld nog maar aan het begin van de epidemie staat. Het overgrote deel van hiv-infecties in ontwikkelingslanden is van relatief recente datum, waardoor de meeste hiv-geinfecteerden nog niet ziek zijn. "Voor deze mensen zijn de hiv-remmers van onnoemlijk grote betekenis, want in plaats van het vooruitzicht van allerlei ellendige aandoeningen tot de dood erop volgt kan dan het perspectief op een leven met hiv worden gelegd. Nog steeds wordt er niet grootschalig behandeld. We kunnen niet langer wachten. Er rust een morele plicht op ons. Het komt nu aan op daadkracht", aldus Peter van Rooijen, directeur van STOP AIDS NOW! Tegelijkertijd kan de epidemie slechts worden gekeerd door onverminderde aandacht voor voorlichting en preventie, en het investeren in het vinden van preventieve vaccins

De VN heeft voor zijn schattingen gebruik gemaakt van nieuwe berekeningsmethoden. Hierbij zijn ook de betrouwbaarheidsintervallen aangegeven waartussen de verschillende schattingen zich bevinden. Zo heeft de schatting van 40 miljoen hiv-geinfecteerden een betrouwbaarheidsinterval van 34 miljoen tot 46 miljoen. De epidemie neemt allerminst af. Als de verbeterde schattingsmethoden op voorgaande jaren losgelaten worden, dan blijkt hieruit een groei van het aantal hiv-infecties en aidsdoden, aldus UNAIDS.

Tweederde van alle mensen met hiv leeft in Afrika. Zuidelijk Afrika is met 26,6 miljoen hiv-geinfecteerden het zwaarst getroffen gebied. Dit jaar doodde het aidsvirus in deze regio naar schatting 2,3 miljoen mensen. Recente onderzoeken tonen aan dat vrouwen tussen de 15 en 24 jaar 2,5 keer meer kans lopen om geïnfecteerd te raken dan hun mannelijke leeftijdgenoten. Een op de vijf zwangere vrouwen in deze regio is geïnfecteerd met het hiv-virus; in sommige delen van Zuid-Afrika zelfs een op de vier zwangere vrouwen.

Met 7,4 miljoen hiv-geinfecteerden is Azië na Afrika nog steeds de tweede brandhaard van de aidsepidemie. De situatie in India is zeer bedreigend: 3,8 tot 4,5 miljoen mensen hebben daar nu hiv of aids. Maar ook in China en Indonesië dreigt de epidemie volledig uit de hand te lopen. Na Azië komen Latijns-Amerika en het Caribisch gebied met een hoog aantal aidsdoden. In sommige delen van Oost-Europa, zoals Rusland, neemt de epidemie angstaanjagend snel toe. Dit wordt met name veroorzaakt door onveilig vrijen en intraveneus drugsgebruik door seksueel actieve jongeren.

Toegang tot behandeling moet wereldwijd een topprioriteit zijn. Veel vooruitgang is het afgelopen jaar geboekt doordat de prijzen van aidsremmers voor ontwikkelingslanden dalen. Toch heeft nog maar een fractie van mensen met hiv toegang tot medicijnen. Nederland speelt momenteel een voorhoederol in de internationale aidsbestrijding. STOP AIDS NOW! is een belangrijke gesprekspartner van de WHO als het gaat om toegang tot behandeling in ontwikkelingslanden.

Nieuws Link: De cijfers