Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


25/11/03 Werkbezoek Koningin aan St. Catharinaschool in Amsterdam

Hare Majesteit de Koningin heeft vanochtend een werkbezoek gebracht aan de St. Catharina basisschool aan het Meerhuizenplein te Amsterdam. De Koningin bezocht de voorschool en de basisschool en voerde gesprekken met leerlingen, leerkrachten en bestuur. De Koningin werd bij haar bezoek vergezeld door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw M.J.A. van der Hoeven.

De St. Catharinaschool is een multiculturele katholieke buurtschool met 150 leerlingen en is een van de scholen van de Amsterdamse Stichtingen voor Katholiek Onderwijs (ASKO). Van de leerlingen op de locatie aan het Meerhuizenplein is 98 procent allochtoon.

De school heeft er voor gekozen zo veel mogelijk onderwijs op maat te geven. Het lesrooster is zo ingericht dat in alle groepen op dezelfde tijd dezelfde lesstofonderdelen worden aangeboden. Hierdoor kunnen de leerlingen indien nodig in een andere groep de les volgen. Binnen de groepen stemt de leraar de instructie zoveel mogelijk af op de individuele leerling. De school heeft samen met de leerlingen gedragsregels opgesteld die overal in de school te zien zijn. Verder betrekt de school de ouders nadrukkelijk bij haar activiteiten.

Tijdens het werkbezoek van de Koningin werden diverse onderwerpen besproken, waaronder integratie, het beleid van de school met betrekking tot verwijzing van kinderen naar het speciaal onderwijs, het werken op een zwarte school en personeelsbeleid. Daarnaast bezocht zij enkele lesgroepen en sprak zij met leerlingen die zitting hebben in de kinderraad van de school.