Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer
---

Beheer en keuze Geneeskundig Informatiesysteem Krijgsmacht

25-11-2003

Bij uw brief van 9 september 2003, kenmerk Def-03-131, hebt u mij een afschrift gestuurd van een brief van medewerkers van de Koninklijke landmacht over beheer en keuze van het Geneeskundig Informatiesysteem Krijgsmacht van 6 augustus 2003. Overeenkomstig uw verzoek bied ik u hierbij mijn reactie op de brief van de medewerkers van de Koninklijke landmacht.

De defensieorganisatie zal de komende jaren een grote reorganisatie ondergaan. Ook de militaire gezondheidszorg zal daaraan een bijdrage leveren. De reorganisatie van de militaire gezondheidszorg staat intern bekend als SAMSON, deelmaatregel 2b. Een van de onderdelen daarvan is het verbeteren van de geautomatiseerde ondersteuning van de eerstelijns gezondheidszorg voor militairen. Op dit moment beschikt de krijgsmacht over twee geautomatiseerde systemen, te weten het zogeheten GDBK en het GIFKOM. Het GDBK is in gebruik bij de Koninklijke landmacht en de Koninklijke luchtmacht; het GIFKOM bij de Koninklijke marine.

De verbetering van de geautomatiseerde ondersteuning van de eerstelijns gezondheidszorg voor militairen is om een aantal redenen noodzakelijk. In de eerste plaats is er sprake van een ondoelmatige bedrijfsvoering als gevolg van het bestaan van twee geautomatiseerde systemen binnen één organisatie. In de tweede plaats ondersteunt het GDBK maar een deel van eerstelijns gezondheidszorg voor militairen, namelijk de huisartsenzorg. Derhalve zijn aanpassingen gewenst om de landmacht en de luchtmacht ook adequate, geautomatiseerde ondersteuning te leveren voor de bedrijfsgezondheidszorg. In de derde plaats is er binnen de krijgsmacht steeds vaker sprake van gezamenlijk expeditionair optreden. Het is niet ongebruikelijk dat voor dit optreden door de krijgsmachtdelen afzonderlijk geneeskundige transportketens worden opgezet. Het gezamenlijk optreden vraagt echter om één geautomatiseerd systeem voor de gehele krijgsmacht, dat over de nodige robuustheid beschikt om te functioneren onder uiteenlopende operationele omstandigheden.

Recentelijk is door de Directie Informatie en Organisatie van het ministerie van Defensie een advies gevraagd aan het extern bureau ORDINA op welke wijze de geschetste problematiek het beste kan worden opgelost. Op 24 september 2003 zijn de resultaten van dit onderzoek door ORDINA gepresenteerd aan de plaatsvervangend Directeur van het Militair Geneeskundig Facilitair Bedrijf.

ORDINA adviseert om over te gaan tot de invoering van een krijgsmachtbreed geneeskundig informatie systeem gebaseerd op het GIFKOM, aangevuld met een viertal functionaliteiten (Agendafunctie, Voorraadadministratie van genees-middelen, Medisch overzicht en een Elektronisch Voorschrijfsysteem (EVS)) om aan alle medische en operationele eisen te voldoen. Het advies van ORDINA is door mij overgenomen. Het nieuwe geneeskundig informatie systeem zal worden ingevoerd onder de naam GIDS (Geneeskundig Informatie Defensie Systeem).

Het systeem moet in staat worden geacht de eerstelijns huisartsen- en bedrijfsgezondheidszorg bij alle krijgsmachtdelen op een goede wijze te ondersteunen, zowel bij militaire gezondheidszorginstellingen in Nederland als onder operationele omstandigheden.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Nieuws