Politie Noord-Holland-Noord

Hoorn en omgeving

Hoorn 25-11-2003 - 15.45 uur

Hoorn, dinsdag 25 november 2003.
De politie in Westfriesland is weer gestart met de controle op het voeren van verlichting op fiets en bromfiets onder het motto "VAL OP, FIETS VERLICHT".
Gedurende de maanden dat het vroeg donker is en laat licht en waarbij de weersomstandigheden regelmatig slecht zijn is het met betrekking tot de verkeersveiligheid van groot belang dat de verlichting van fiets en bromfiets in orde is. Bij controles door de politie wordt toch nog veelvuldig geconstateerd dat met name de jeugdige fietsers zonder enige verlichting naar school gaan en daarbij niet zelden over onverlichte wegen moeten. Voor een automobilist doemen deze vaak in donkere outfit geklede fietsers op het laatste moment op waardoor regelmatig hachelijke situaties ontstaan. Er wordt dan ook met name een beroep op de ouders gedaan de fietsverlichting van hun schoolgaande kind te controleren.
Alhoewel de wetgever officieel de bekende LED verlichting niet toestaat, wordt dit wel door de politie gedoogd, mits de voorverlichting helder wit is, het achterlicht helder rood is en de verlichting niet knippert.
Inmiddels zijn er in Westfriesland al meer dan honderd fietsers bekeurd i.v.m het rijden zonder licht. Het fietsen zonder enige verlichting levert een bekeuring van 23 euro op en voor een bromfietser 34 euro. Bij de vakhandel is er voor een aanmerkelijk lager bedrag een goede verlichtingsset te koop. De actie wordt door vrijwilligers van 3VO ondersteund met voorlichting en tellingen om een duidelijk beeld te krijgen waar de controles het meest urgent zijn.

Verkeerscontrole
Westwoud, dinsdag 25 november 2003.
Op dinsdagmorgen werd op de Dr. Nuijenstraat in Westwoud een verkeerscontrole gehouden. Negentien bestuurders kregen een bekeuring omdat zij geen veiligheidsgordel droegen.

Inbraak woning
Obdam, maandag 24 november 2003.
Op maandagavond werd tussen 19.15 en 20.15 uur ingebroken in een woning aan de Dorpsstraat te Obdam. De daders kwamen de woning binnen via een plat dak en een slaapkamerraam, dat geforceerd werd. De gehele hoekwoning werd overhoop gehaald. Uit het pand werd ondermeer geld weggenomen.

Inbrekers aangehouden
Zwaagdijk, dinsdag 25 november 2003.
Op dinsdagmorgen omstreeks 00.00 uur betrapte een getuige drie personen, die in wilden breken bij een bedrijf aan de Graanmarkt te Zwaagdijk. Toen de verdachten zagen dat zij betrapt waren, vluchtten zij weg in een personenauto. De getuige ging er achteraan en kon aan de politie doorgeven waar de verdachten zich bevonden. De mannen (28, 31 en 32 en afkomstig uit Amsterdam) reden in de richting Hoogkarspel. Zij konden op de Kerspelweg worden aangehouden. De verdachten zijn voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.