Provincie Drenthe

GS besluiten van 25 november

Assen, 25 november 2003
Persberichtnummer 03-150



6.800 euro voor Hoogeveens waterplan
De provincie trekt 6.800 euro uit voor het opstellen van een waterplan door de gemeente Hoogeveen. Gemeenten beschrijven in een waterplan stedelijke en landelijke watersystemen en de verwachte ontwikkelingen vanuit de invalshoek ruimtelijke ordening en water. De provincie adviseert om in het gemeentelijke waterplan een waterkansenkaart met betrekking tot ruimtelijke ontwikkelingen op te nemen en aan te geven hoe de gemeente de watertoets denkt te hanteren. In juni van dit jaar hebben Rijk, het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Unie van Waterschappen en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VDG) het Nationaal Bestuursakkoord Water ondertekend. Daarin is ondermeer vastgelegd dat gemeenten een waterplan opstellen. De provincie ziet gemeentelijke waterplannen niet alleen als strategische visie, maar ook als instrument voor de watertoets.
Eerder ontvingen de gemeenten Tynaarlo, Emmen en Borger-Odoorn ieder een bijdrage voor het opstellen van een gemeentelijk waterplan.

MER voor bouw AVI Europark Coevorden
Westo Prefab Betonsystemen in Coevorden wil een milieueffectrapportage (MER) laten uitvoeren voor de bouw van een
afvalverbrandingsinstallatie (AVI) op het Europark bij Coevorden. De MER wordt gebruikt als hulpmiddel bij de besluitvorming door GS van Drenthe over de vergunningaanvraag Wet Milieubeheer. Voor de oprichting van een AVI is het verplicht een MER uit te laten voeren. Een MER-procedure begint met een startnotitie. De AVI op het Europark krijgt een verbrandingslijn, waarin circa 240.000 ton afval per jaar kan worden verbrand en waarmee circa 20 MW elektrische energie wordt geproduceerd. De AVI is onderdeel van een grensoverschrijdend project; er komt zowel een AVI aan de Nederlandse kant van de grens als een AVI aan de Duitse kant van de grens. Samen worden ze in één gebouw gevestigd en vormen ze één verbrandingslijn. Wel is het de bedoeling dat Nederlands afval in de Nederlandse AVI wordt verbrand en Duits afval in de Duitse AVI. Aan de Duitse zijde van de grens is ook een biomassaverbrandingsinstallatie gepland. De vergunningaanvraag met de MER voor de Duitse installaties is al ingediend en ligt ter inzage in de gemeentehuizen van Coevorden en Hardenberg.
De startnotitie ligt vanaf 11 december gedurende vier weken ter inzage bij de provincie Drenthe en de gemeentehuizen van Coevorden en Dalen.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl